Cele mai bune 100 de țări pentru afacerile de startup în 2022 / România este pe locul 34, în urcare cu patru poziții față de 2021 / Primele 5 locuri din top, ocupate de țări europene

startup

Începerea unei afaceri poate fi o provocare oriunde, dar unele țări reușesc să creeze un mediu mai bun pentru a reuși.

Compania de cercetare StartupBlink a realizat clasamentul celor mai bune 100 de țări favorabile afacerilor de tip start-up. Acestea sunt țările care excelează în a le oferi antreprenorilor lor cea mai bună infrastructură și cele mai bune condiții de afaceri pentru a opera un startup. Scorul ia în considerare factori precum viteza internetului, investițiile în cercetare și dezvoltare și alți parametri cheie care sprijină dezvoltarea și rata de succes a unei afaceri.

În 2022, țările cele mai prietenoase cu afacerile de tip startup au fost Suedia, Regatul Unit, Norvegia, Danemarca și Finlanda.

Principalele componente ale scorului total al StartupBlink

Indicele Global StartupBlink pentru Ecosistemul Startup (Global Startup Ecosystem Index – GSEI) clasifică țările și orașele în funcție de sprijinul lor pentru startup-uri.

Pentru a calcula scorul de afaceri, StartupBlink ia în considerare parametri cum ar fi::

  • Indicele de diversitate
  • Viteza internetului
  • Libertatea internetului
  • Investiții în cercetare și dezvoltare
  • Disponibilitatea diferitelor servicii tehnologice
  • Numărul de brevete pe cap de locuitor
  • Nivelul de cunoaștere a limbii engleze
  • Topul universităților pe locație
  • Utilizatori de internet
  • Calitatea reglementărilor
  • Indicele de inovare
  • Indicele ușurinței de a face afaceri

StartupBlink exclude elementele care ar putea avea un impact ambiguu asupra succesului unei țări și include doar factorii care au un impact clar pozitiv sau negativ. De exemplu, internetul lent sau restricțiile privind utilizarea internetului sunt susceptibile să împiedice creșterea unei țări ca mediu favorabil afacerilor de tip Startup Business, în timp ce costul vieții ar putea avea atât efecte pozitive, cât și negative. Prin urmare, costul vieții nu este inclus în scorul pentru întreprinderi.

Pe de altă parte, o țară cu un Business Score scăzut poate avea obstacole precum birocrația, birocrația sau infrastructura învechită, care pot îngreuna funcționarea și extinderea afacerilor. “Dacă vă aflați într-un ecosistem neperformant care vă îngreunează succesul, fie îl părăsiți, fie îl conduceți. Pentru a promova un ecosistem de startup-uri înfloritor, factorii de decizie politică ar trebui să acorde prioritate reformelor care simplifică reglementările, elimină birocrația inutilă și investesc în infrastructura esențială.”, a declarat Eli David – CEO al StartupBlink.

Europa preia conducerea: Primele 30 de locații în topul celor mai favorabile pentru startup-uri sunt dominate de țările europene

În topul primelor 30 de țări favorabile startup-urilor, regiunea europeană se mândrește cu 21 de locații, urmată de 5 țări din Asia-Pacific, 2 din America de Nord și 2 din Orientul Mijlociu și Africa.

Procentul de țări prietenoase cu mediul de afaceri pentru startup-uri din fiecare regiune

Top 5 cele mai favorabile afacerilor de tip start-up în 2022

În 2022, Suedia, Regatul Unit, Norvegia, Danemarca și Finlanda sunt cele mai bune locații în ceea ce privește gradul de prietenie cu startup-urile.


Din 2021 până în 2022, Luxemburg, Singapore și Letonia au înregistrat o creștere notabilă în clasamentul lor Business Score. Din 2021 până în 2022, Luxemburg și-a mărit poziția de pe 41 pe 30, iar Singapore de pe 28 pe 17. Letonia a făcut, de asemenea, un salt de la 36 la 27.

Norvegia, Danemarca și Noua Zeelandă urcă în clasamentul Business Score

În 2022, clasamentele Business Score ale Norvegiei, Danemarcei și Noii Zeelande au fost considerabil mai mari decât clasamentele lor globale. Mai exact, Noua Zeelandă se situează cu 22 de locuri mai sus, Danemarca cu 13 locuri mai sus și Norvegia cu 21 de locuri mai sus decât clasamentele lor globale respective, ceea ce indică un mediu de afaceri favorabil.

Clasamentul celor mai bune 100 de țări favorabile afacerilor de tip start-up

În 2022, observăm că țările europene domină clasamentele privind gradul de prietenie față de startup-uri, deoarece primele patru poziții sunt formate din Suedia, Regatul Unit, Norvegia și Danemarca. Fiecare dintre aceste țări a înregistrat o ușoară creștere în clasamentul Business Score.

În calitate de lider în 2021, Statele Unite au pierdut 5 poziții și se află acum pe locul 6 în lume în ceea ce privește gradul de prietenie cu startup-urile.

Dintre primele 5, Danemarca și Norvegia au înregistrat progrese, urcând 2 poziții. Mai mult, aceste două țări nordice au un clasament Business Score semnificativ mai mare comparativ cu clasamentul lor la nivel mondial, Danemarca ocupând un loc cu 13 poziții mai sus, iar Norvegia cu 21 de poziții mai sus.

Luxemburg și Singapore au făcut progrese impresionante în clasamentul Business Score, ambele sărind 11 locuri.

În plus, clasamentul Business Score al acestor țări este semnificativ mai mare decât clasamentul lor global, Letonia ocupând un loc cu 17 locuri mai sus, iar Singapore cu 11 locuri mai sus. În plus, Țările de Jos și Japonia au înregistrat inițial o creștere de 5 locuri față de clasamentul lor din 2021.

Israel, Singapore și Canada au performanțe relativ slabe în ceea ce privește clasamentul Business Score, întrucât se situează cu 20, 12 și 7 locuri sub clasamentul lor global.

Deși nu au reușit să se afle în Top 30, există câteva țări care merită menționate pentru realizările lor notabile în clasamentul Business Score 2022. Aceste țări sunt Senegal, Kosovo, Kârgâzstan și Andorra. Acestea au reușit să intre pentru prima dată în topul celor mai bune 100 de ecosisteme favorabile startup-urilor, ceea ce semnalează o îmbunătățire a gradului de prietenie a acestor țări cu afacerile de tip startup.

Clasamentul integral poate fi consultat aici.

Foto: Andrii Yalanskyi/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *