Dacia rămâne cel mai valoros brand românesc, în ciuda unei scăderi de 5% a valorii de brand, ajungând la 1,1 miliarde EUR, potrivit unui nou raport al Brand Finance, companie care evaluează branduri la nivel mondial.
Pe locul doi, eMAG își revine după doi ani consecutivi de scădere, cu o creștere a valorii brandului de 8%, ajungând la 893 milioane EUR. Banca Transilvania își păstrează poziția a treia, cu o creștere solidă de 34%, atingând 856 milioane EUR. Acestea sunt urmate de DIGI (574 milioane EUR) și Dedeman (494 milioane EUR). Împreună, primele 5 branduri însumează mai mult de jumătate din valoarea totală a primelor 50 de branduri.
Banca Transilvania este de asemenea cel mai puternic brand românesc, cu un rating de AAA+. Pentru al patrulea an consecutiv, brandul își păstrează poziția în topul celor mai puternice zece branduri bancare la nivel global și este cel mai puternic brand bancar din Europa.
„Chiar dacă Dacia își menține titlul de cel mai valoros brand românesc, nu putem spune că brandurile vechi, tradiționale, domină în fața celor din ‘noua economie’. Brandurile noi, apărute în ultimele trei decenii, domină clasamentul atât ca număr, cât și ca valoare totală a brandurilor”, a comentat Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance România.
Sectorul de retail prezintă o evoluție variată, cu brandurile de top eMAG și Dedeman revenind pe creștere, iar valoarea totală a sectorului crescând cu 5%. Dedeman rămâne cel mai valoros brand deținut integral de acționari români, cu o ușoară creștere de 2% a valorii de brand, ajungând la 494 milioane EUR și menținându-și poziția a 5-a. În categoria aglomerată a retailului farmaceutic, brandurile Catena și Farmacia Tei au înregistrat creșteri de două cifre, în timp ce Help Net a scăzut în valoare de brand.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În contrast cu decelerarea economiei românești în ansamblu, cu o creștere a PIB-ului de doar 0,9% în 2024, valoarea colectivă a celor mai valoroase 50 de branduri românești a crescut cu 4,8% față de anul trecut, ajungând la 7,3 miliarde EUR, arată analiza. “Această creștere reconfirmă faptul că afacerile bazate pe branduri continuă să prospere chiar și în condiții economice dificile, care par să nu se încheie; continuarea posibilă a războiului declanșat de invazia rusă în Ucraina și schimbările majore din peisajul comerțului global pot duce la perturbări imprevizibile”, spun cei de la Brand Finance.
Brandurile noi – create și dezvoltate de antreprenori și companii private în ultimii 35 de ani – reprezintă peste 72% (ca număr de branduri) și 62% din valoarea totală a brandurilor din clasamentul celor mai valoroase 50 de branduri românești.
Lista celor mai valoroase branduri a înregistrat o rată scăzută de schimbare de-a lungul anilor, cu puține branduri intrând sau ieșind anual din top 50. Totuși, clasamentul din acest an a fost mai dinamic, patru branduri reușind să își facă loc în jumătatea inferioară a clasamentului: Asirom pe locul 38, Erbașu pe locul 42, ZUZU pe locul 48 și Kober pe locul 49.
Inevitabil, pentru fiecare nouă intrare, un alt brand părăsește clasamentul. Astfel, patru branduri de anul trecut, respectiv Agricover, ALRO, DERO și Mobexpert, nu se mai regăsesc în lista din acest an.
„Nu este o surpriză că jumătatea superioară a clasamentului este ocupată de branduri mai consacrate, în timp ce jumătatea inferioară este mai dinamică și are mai multe șanse să adăpostească brandurile mari ale viitorului. Cu toate acestea, pentru majoritatea brandurilor, fie că urcă sau coboară în clasament, extinderea limitată în afara pieței locale rămâne un factor restrictiv pentru creșterea valorii brandului”, a completat Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance România.
Pe lângă analiza brandurilor individuale, raportul Brand Finance România 50 clasifică și cele mai valoroase 10 portofolii de branduri, luând în calcul companiile care operează mai multe branduri pe piață. Aceste portofolii includ peste 40 de branduri locale bine cunoscute, cele mai valoroase dintre ele regăsindu-se și în clasamentul principal al celor 50 de branduri de sine stătătoare. Lista celor 10 portofolii de top a rămas practic neschimbată din 2017, cu o singură modificare anul acesta: portofoliul de branduri cosmetice Farmec a cedat locul 10 rețelei de servicii medicale MedLife.
Metodologia poate fi consultată AICI