Dezvoltatorii de aplicații obțin profituri semnificative din colectarea și partajarea datelor personale ale utilizatorilor, adesea fără consimțământul explicit al acestora, potrivit unui raport al companiei dezvoltatoare de software NSoft, transmite PC Magazine.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Totodată, unele aplicații solicită permisiuni inutile, stârnind îngrijorări cu privire la utilizarea abuzivă a datelor. De exemplu, există aplicații de calendar care solicită acces la datele de sănătate de pe telefonul utilizatorului.

Cele mai invazive aplicații

Marin Marinčić, șeful departamentului de infrastructură IT din cadrul NSoft, a analizat rapoartele privind confidențialitatea aplicațiilor și a întocmit o listă cu cele mai mari consumatoare de date.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Aplicațiile de social media domină lista, cu LinkedIn, Snapchat, TikTok, X (fostul Twitter) și suita Meta (Facebook, Instagram, Messenger și Threads) în frunte. Aplicațiile Meta sunt deosebit de îngrijorătoare deoarece partajează cel mai mare procent de date cu terți (68,6%), potrivit studiului.

Sursa foto: NSoft

Companiile Big Tech prezintă, de asemenea, rate ridicate de colectare a datelor. Amazon colectează date extinse despre utilizatori, dar împărtășește mai puțin de 6% cu terțe părți. YouTube, deținută de Google, partajează 31,4% din datele colectate și utilizează 34,3% pentru publicitate. Alte aplicații Google (Gmail, Google Maps, Google Pay) sunt, de asemenea, printre cele mai invazive, cu excepția Gmail, care partajează mai puține date.

Aplicațiile financiare, precum PayPal, colectează, de asemenea, cantități mari de date. PayPal colectează istoricul navigării, lista de contacte, ID-ul dispozitivului, informații financiare, locația, fotografii, istoricul căutărilor și videoclipuri.

În mod similar, Uber și Uber Eats colectează date de localizare mai precise decât concurenții precum Lyft.

Utilizatorii pot limita expunerea prin ștergerea aplicațiilor invazive sau prin utilizarea serviciilor direct din browser, acolo unde este posibil. Înainte de descărcare, aceștia ar trebui să verifice rapoartele de confidențialitate ale aplicației în Google Play sau App Store de la Apple.

„Dacă nu vă puteți aminti ultima dată când ați folosit o aplicație, poate că este timpul să o ștergeți”, recomandă Kim Key, specialistă în securitate din cadrul PC Magazine.