Topul companiilor de lactate din România: Albalact, Olympus și Hochland

lapte, lactate Sursa foto:Pixabay

Albalact, Fabrica de Lapte Brașov sau Olympus și Hochland sunt primele în topul companiilor de lactate după cifra de afaceri înregistrată în anul 2021, potrivit datelor analizate de platforma Risco.ro pe baza cifrelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor.

Albalact se situează pe primul loc în topul companiilor de lactate. În 2021, cifra de afaceri era de 849 milioane de lei, cu un profit net de 20,6 milioane de lei, compania având un număr de angajți de 471.

Pe locul 2 se află Fabrica de Lapte Brașov S.A., cunoscută sub numele de Olympus, prezentă pe piața românească din 1999. Olympus a a construit fabrica de lactate de la Halchiu, jud. Brașov, finalizată la începutul anului 2011, dupa construirea unui depozit frigorific în Crevedia. Compania este deținută de grupul grecesc Hellenic Diaries, cu operațiuni in 47 de tari din toată lumea. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 598 milioane lei, un profit net de 5 milioane lei și 441 de angajați.

Pe următorul loc se situează Hochland, companie intrată pe piața româneasca prin intermediul companiei Whiteland. În 2021, compania avea o cifră de afaceri de 556 milioane de lei, cu un profit net de 33,4 milioane de lei, la un număr de 406 angajați.

În top se situează și FrieslandCampina Romania, producătorul românesc de lactate Napolact. Conform ultimelor date, Napolact reprezintă 70% din cifra de afaceri a companiei. FrieslandCampina, parte a grupului olandez Royal FrieslandCampina, are trei fabrici pe plan local, la Baciu, Targu-Mures si Taga (Cluj). În portofoliu se regăsesc branduri precum Campina, Milli, Oke si Dots. Potrivit datelor financiare actualizate în 2022, compania înregistra o cifra de afaceri de circa 469 milioane de lei în 2021, profitul net fiind de 19,2 milioane de lei.

Pe locul 5 se regăsește Simultan, companie care produce lapte în fabrica sa de la Ortisoara și lacto-acide într-o unitate din Harghita. Simultan procesează anual peste 50 milioane de litri de lapte, producând în fabrica de la Orțișoara peste 150 milioane de iaurturi, lapte bătut, sana, chefir, lapte pentru copii, smântână, lapte UHT sau ESL. Compania se bucura de o dinamică a profitului net de 204%, înregistrând 19,7 milioane de lei în 2021. Cifra de afaceri are o creștere de 29%, fiind de 315 milioane de lei.

Sursa foto:Pixabay

Comentarii

  1. Povestea laptelui este foarte importanta .
    –Laptele este un aliment de baza in nutritia omului ,In acest caz ,de ce ptr 1 l de lapte la producator ,,procesatorul -smecher plateste 1 leu/ litru iar apoi in market sa fie cu 7 lei /litru ????? Asa se axplica profitul imens facut de procesatorii smecheri ,
    –Personal imi cumpar direct de la producator ,de la tara cu 4 lei /litru adica 8 lei flacon de 2 litri ,si imi fac eu smantana ,branza dulce sau sarata etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *