Tot mai mulți britanici cred că Brexitul a fost o greşeală și ar vota pentru rămânerea în UE/ Sprijinul britanicilor pentru revenirea în UE trece de 50% pentru prima dată de la Brexit

Redacția iul. 18, 2023 0 comentarii
brexit-steagul-uk-ue

Mai mult de jumătate dintre britanici ar vota pentru a se alătura din nou Uniunii Europene pentru prima dată de când națiunea a ales să părăsească blocul în urmă cu șapte ani, arată un sondaj YouGov, citat de Bloomberg.

Aproximativ 51% dintre britanici au declarat companiei de sondaje că ar vota pentru ca Regatul Unit să redevină membru al UE, în timp ce 32% au spus că ar rămâne în afara UE, potrivit sondajului realizat săptămâna trecută. Proporția în favoarea revenirii a crescut cu 11 puncte procentuale din ianuarie 2021, când a avut loc oficial Brexitul.

Constatările reflectă dezamăgirea tot mai mare a alegătorilor britanici în legătură cu Brexit, care a declanșat ani de dezbateri divizatoare în Parlament înainte ca Regatul Unit să părăsească în cele din urmă blocul comunitar.

Britanicii nu au văzut încă roadele promise ale plecării din UE, turiștii britanici confruntându-se cu cozi mai lungi la aeroporturile europene, iar cumpărătorii se confruntă cu prețuri mai mari la alimente, alimentate atât de restricțiile impuse de Brexit lucrătorilor migranți, cât și de efectul acestuia asupra lanțurilor de aprovizionare. Între timp, un acord comercial cu SUA, considerat ca fiind unul dintre marile câștiguri ale Brexitului, nu pare să se materializeze prea curând.

La șapte ani de la referendum, Regatul Unit rămâne într-o criză a costului vieții, inflația depășind creșterile de prețuri din alte părți ale Europei. Între timp, multe regiuni care au votat pentru Brexit au mai multe șanse să se confrunte cu o creștere a decalajelor de bogăție și de oportunități în raport cu zonele mai bogate ale Regatului Unit, potrivit unei analize Bloomberg de la începutul acestui an.

Aproximativ 57% dintre britanici au declarat pentru YouGov că Regatul Unit a greșit votând pentru Brexit în 2016, cea mai mare cifră înregistrată de firma de sondaje. Unul din cinci britanici care au votat pentru ieșirea din UE în 2016 spune acum că a fost o decizie greșită.

Premierul conservator Rishi Sunak a declarat în repetate rânduri că el crede în Brexit și în oportunitățile pe care acesta le prezintă, dar guvernul său încearcă totuși să renegocieze părți din acordul de ieșire a Regatului Unit de care se teme că vor provoca perturbări și costuri suplimentare pentru întreprinderi și consumatori.

Oficialii britanici sunt în prezent în discuții cu omologii lor din UE pentru a amâna viitoarele tarife pentru vehiculele electrice expediate între Regatul Unit și UE, iar guvernul analizează, de asemenea, opțiuni pentru a limita costul controalelor la frontieră post-Brexit asupra importurilor de alimente europene care urmează să înceapă în următoarele șase luni.

În aprilie, Bloomberg a relatat că Sunak speră, de asemenea, să ajungă la un acord pentru a le permite britanicilor să folosească porțile electronice ale UE pentru verificarea pașapoartelor, un alt dezavantaj după Brexit.

 

 

Foto: Brexit / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *