Fermierii din Grecia s-au orientat către pesticide ilegale, precum lichide în sticle de plastic neetichetate, introduse ilegal peste granițe, pe uscat și pe mare, motivând că pesticidele legale sunt prea scumpe, potrivit Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Produsele sunt mai eficiente, au spus mai mulți fermieri din câmpia Thessaliei. Sunt, de asemenea, potențial mai periculoase: teste de laborator arată că sticlele conțin pesticide interzise în Uniunea Europeană de mai mulți ani din cauza riscurilor suspectate pentru oameni sau pentru mediu.
Situația din Grecia explicată de fermieri, oficiali aleși, ofițeri de aplicare a legii și experți din industria pesticidelor, se regăsește în întreaga UE, unde autoritățile spun că utilizarea pesticidelor interzise și contrafăcute este mai mare ca niciodată.
Cel puțin 14% dintre pesticidele utilizate pe câmpurile din UE astăzi sunt ilegale, în creștere față de aproximativ 10% în 2015, arată datele UE. În unele zone din Grecia, acest procent ajunge la 25%, potrivit Asociației pentru Protecția Culturilor din Grecia (ESYF), care reprezintă companiile producătoare de pesticide din țară.
Un număr record de 2.040 de tone de pesticide ilegale au fost confiscate de poliție în Europa în 2022, de patru ori mai mult decât în 2019, potrivit celor mai recente date disponibile de la Europol dintr-o operațiune la nivelul UE. O mare parte din contrabandă rămâne nedetectată, au spus autoritățile din Grecia, Franța, Germania și Spania.
MIJLOACE DE SUBZISTENȚĂ AMENINȚATE
Fermierii greci sunt vulnerabili în fața comerțului ilegal cu pesticide din cauza impactului de durată al crizei financiare din perioada 2010-2018 și al schimbărilor climatice, care le-au uscat pământul și au provocat izbucniri de dăunători.
Pesticidele pot reprezenta până la 50% din costurile anuale, au spus unii fermieri. Un litru dintr-un insecticid popular din Grecia costă până la 380 de euro (445 de dolari). Un produs contrafăcut poate fi găsit pe piața neagră pentru 200-230 de euro, au adăugat ei.
Prețurile ridicate amenință mijloacele de subzistență din Thessalia, un important bazin agricol din centrul Greciei, care produce mere, migdale, cereale și bumbac. Livezile din regiune au fost abandonate, în timp ce fermierii caută de muncă în alte părți.
„Pentru a supraviețui, trebuie ca un fermier să devină infractor?”, a spus Giorgos Zeikos, un fermier de mere de a patra generație, care conduce o cooperativă în satul Agia.
Într-o pauză de la muncile câmpului, fermierii din satul Metamorfosi, producător de bumbac, au povestit cum pesticidele mai vechi, acum interzise, erau atât de puternice încât păsările nu zburau deasupra câmpurilor după ce erau stropite. Acum, au spus ei, aplică o doză dublă din produsul legal recomandat.
George Pontikas, președintele ESYF, asociația pentru protecția culturilor, a respins afirmațiile fermierilor potrivit cărora pesticidele ar fi scumpe și ineficiente. El a spus că autoritățile nu fac suficient pentru a pedepsi pe cei care încalcă legea.
„Cineva care ne otrăvește lanțul alimentar pentru a face profit ar trebui tratat ca un infractor periculos”, a spus Pontikas, care este și director executiv al filialei din Grecia a gigantului elvețian de agrochimicale Syngenta.
COMERȚ ILICIT
Produsele sunt introduse ilegal în Grecia pe uscat din Bulgaria, în anvelope de rezervă sau transportate pe plute folosite de traficanți pentru a aduce migranți în Europa din Turcia, au spus fermierii și oficialii.
Într-un sat, un fermier de migdale a spus că a condus o dată până în Bulgaria și a cumpărat cinci cutii de produse contrafăcute pentru el și vecinii săi. În altul, un fermier a spus că localnicii acționează ca intermediari pentru un bărbat cunoscut drept „bulgarul”. Când este așteptat, aceștia colectează comenzi de la alți oameni din sat. Fermierii plătesc în numerar, stropesc noaptea și ard recipientele goale pentru a șterge orice dovadă, au spus ei.
RISCURILE PENTRU SĂNĂTATE
Produsele confiscate ajung la Institutul Fitopatologic Benaki din Atena pentru analiză. Multe sosesc cu etichete în bulgară, turcă sau scrise de mână. Unele contrafaceri seamănă cu produse aprobate de UE, dar pot conține înlocuitori periculoși, inclusiv solvenți necunoscuți. Conform legii grecești, sunt legale doar pesticidele cu etichete în limba greacă.
Poliția greacă și Europol spun că multe dintre aceste substanțe provin din China.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat prin e-mail că a cerut întotdeauna companiilor să respecte legile țărilor în care operează și că Beijingul este dispus să consolideze cooperarea cu UE în materie de aplicare vamală.
Interdicțiile UE au fost parțial motivate de ceea ce autoritățile de reglementare au identificat ca riscuri pentru sănătate, inclusiv legături cu afectarea ficatului, rinichilor și plămânilor sau ca potențiali agenți cancerigeni. Totuși, unele dintre aceste substanțe chimice sunt utilizate legal în alte țări, inclusiv în Statele Unite.
La începutul anilor 2000, medicii pneumologi de la Spitalul Universitar Larissa din Thessalia au observat că mulți pacienți fumători expuși la pesticide dezvoltau o formă rară de fibroză pulmonară. În 2006, concluziile lor, publicate alături de cercetări similare din Franța, au contribuit la recunoașterea oficială a unei boli cunoscute acum sub numele de Fibroză Pulmonară Combinată cu Emfizem (CPFE).
În alte regiuni agricole din Grecia, medicii spun că au observat în ultimii ani o creștere a bolilor respiratorii care ar putea fi legate de expunerea la pesticide și au început să țină cont de istoricul profesional al pacienților.