Transelectrica a obținut un profit de 410 milioane de lei în primele nouă luni ale anului, dublu față de aceeași perioadă din 2023

Stația Electrică de Transformare Reșița Sursa foto: Facebook/ Transelectrica

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat, în primele nouă luni din 2024, un profit net de 410 milioane lei, în creştere cu 99% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului anterior, conform datelor transmise Bursei de Valori Bucureşti.

În primele nouă luni din 2023, Transelectrica raportase un profit net de 207 milioane lei.

Rezultatul brut a crescut la 448 milioane lei, în perioada ianuarie-septembrie 2024 (de la 234 milioane lei în primele nouă luni din 2023), în principal datorită creşterii volumului tarifat de energie la tarifele aprobate de ANRE, a veniturilor din tranzacţii CPT (consum propriu tehnologic), veniturilor din ajutoare de avarie (42 milioane lei), veniturilor din capitalizare CPT (nemonetare) cu 47 milioane lei, precum şi a altor venituri din exploatare care s-au majorat cu 98 milioane lei, transmite Agerpers.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Rezultatul brut influenţat cu impozitul pe profit în valoare de 38 milioane lei a dus la un rezultatul net la sfârşitul intervalului ianuarie-septembrie 2024 în valoare de 410 milioane lei, în creştere faţă de primele nouă luni din 2023 când a fost de 207 milioane lei, influenţă datorată în principal activităţilor cu profit permis”, se menţionează în raport.

Veniturile totale operaţionale realizate în primele nouă luni din 2024 au înregistrat o creştere de 87% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, ajungând la 6,171 miliarde lei, în contextul impactului semnificativ al veniturilor din activităţile zero profit.

Totodată, cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) s-au majorat cu 86%, la 5,739 miliarde lei, în contextul impactului semnificativ al creşterii cheltuielilor din activităţile zero-profit.

În primele nouă luni din 2024, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (38,32 TWh) a înregistrat o creştere de 2,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023 (diferenţa între cele două perioade fiind de 0,9 TWh).

Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat un avans cu 16% al veniturilor, la 1,745 miliarde lei în primele nouă luni din 2024, în principal pe fondul creşterii veniturilor din tariful reglementat, în contextul creşterii cantităţii tarifate de energie (+2,3%), a veniturilor din tranzacţii CPT, a veniturilor din ajutoare de avarie, a veniturilor din capitalizare CPT şi înregistrarea unor venituri conjuncturale, “provenite din câştigarea procesului cu ANAF, sentinţa 6169/2023, transmisă companiei în luna mai 2024”.

Veniturile din transport şi alte venituri din piaţa de energie s-au majorat la 1,555 miliarde lei în primele nouă luni din 2024, faţă de 1,458 miliarde lei în acelaşi interval din 2023, pe fondul creşterii cantităţii de energie electrică, cât şi al tarifului aprobate de ANRE, care a condus la o apreciere a veniturilor din tarif reglementat cu 63 milioane lei (+6%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precizează sursa citată.

Cheltuielile operaţionale (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creştere de 12%, la 1,321 miliarde lei, influenţate în principal de creşterea cheltuielilor privind operarea sistemului, în contextul în care costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic au fost în sumă de 434 milioane lei, mai mari cu 15% faţă de acelaşi interval din 2023, a cheltuielilor cu personalul precum şi a altor cheltuieli.

“Ca urmare a prevederilor OUG nr.153/2022, Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin Mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE). Pentru 50% din necesarul validat, energia s-a achiziţionat prin alocarea anuală, la un preţ de achiziţie reglementat la valoarea de 450 lei/MWh”, se mai precizează în raport.

Cheltuielile pentru investiţii au fost, în perioada ianuarie-septembrie 2024, în sumă de 456,46 milioane lei, cu 55% mai mari faţă de cheltuielile pentru investiţii din primele nouă luni din 2023 (293,8 milioane lei).

Potrivit sursei citate, segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat un rezultat pozitiv în primele nouă luni din 2024, în sumă de 8 milioane lei, comparativ cu rezultatul negativ realizat la în acelaşi interval din 2023.

Totodată, veniturile activităţii zero profit au înregistrat o creşterea determinată în principal de majorarea veniturilor pe piaţa de echilibrare (+2,481 miliarde lei) datorită preţurilor înregistrate la nivelul pieţei de echilibrare, concomitent cu aprecierea veniturilor din servicii de sistem tehnologice (+140 milioane lei), la tariful aprobat de ANRE, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în contextul creşterii cantităţii cu 2,3%.

În calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi îmbunătăţirea permanentă a performanţei tehnologice şi adecvanţei Reţelei Electrice de Transport (RET).

CNTEE Transelectrica SA deţine poziţia de monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti în cadrul programului “O piaţă puternică-Dezvoltarea pieţei de capital”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: