Transelectrica anunță investiții de 150 de milioane de lei pentru rețeaua din Moldova și integrarea energiei regenerabile

transelectrica

Transelectrica alocă 150 de milioane de lei pentru modernizarea reţelei electrice în zona Moldovei şi pentru integrarea energiei regenerabile, anunță compania.

Modernizarea reţelei electrice de transport şi creşterea potenţialului de integrare a capacităţii de producere a energiei din resurse regenerabile fac parte dintre obiectivele principale ale Transelectrica, susțin Cătălin Niţu, Corneliu Bogdan Marcu şi Marius Viorel Stanciu, membri ai Directoratului Companiei, în cadrul unei vizite de verificare a stadiului investiţiilor derulate în staţiile 400/110/20 kV Smârdan şi 400(220)/110/20kV Munteni, din zona Moldovei. Transelectrica investeşte peste 150 de milioane de lei în modernizarea şi retehnologizarea acestor două staţii.

Pentru integrarea producţiei din centrale electrice eoliene, Transelectrica implementează proiecte de construcţie a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Smârdan – Gutinaş şi LEA 400 kV Cernavoda-Stâlpu, două proiecte realizate cu resurse financiare din fonduri europene.

Staţia 400/110/20 kV Smârdan, a cărei retehnologizare presupune o investiţie de peste 107 milioane de lei, reprezintă un nod important care asigură atât evacuarea puterii excedentare din zona Dobrogea, cât şi alimentarea zonei deficitare a Moldovei. Lucrările vor fi finalizate în anul 2024 şi vor contribui la creşterea siguranţei SEN, precum şi la întărirea reţelei electrice de transport dintre Dobrogea şi Moldova.

Proiectul de modernizare a Staţiei 400(220)/110/20 kV Munteni presupune o investiţie de peste 45 de milioane de lei, aflata într-o etapa avansata de realizare. Aceasta ar urma să contribuie la creşterea siguranţei sistemului de transport şi la crearea condiţiilor de acces la reţea a centralelor eoliene, cât şi a unor noi mari operatori economici din zona Vaslui.

Perioada estimată de finalizare a proiectului de modernizare a Staţiei Munteni este trimestrul IV al acestui an

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *