Transelectrica are un nou director general

Redacția iun. 25, 2021 0 comentarii
transelectrica

Transportatorul naţional de energie Transelectrica a anunţat vineri că are o nouă conducere. Bogdan Toncescu, director al Direcției de Guvernanță Corporativă, a fost numit director general pentru patru luni.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica informează acţionarii şi investitorii că, în conformitate cu atribuţiile sale potrivit prevederilor statutare şi legale, Consiliul de Supraveghere a decis, în şedinţa din data de 25 iunie 2021, următoarele: revocarea membrilor directoratului cu data de 25.06.2021, respectiv: Cătălin Niţu, Ovidiu Anghel, Corneliu-Bogdan Marcu, Andreea-Mihaela Miu, şi Marius-Viorel Stanciu, ca urmare a constatării încălcării prevederilor legale şi statutare aplicabile funcţionării directoratului ce a avut drept consecinţă lipsirea de caracterul deliberativ care este esenţial pentru activitatea şi deciziile directoratului, astfel cum este reglementat de prevederile legale şi statutare şi aşteptat de către acţionarii companiei, efectele negative potenţiale ale unei astfel de conduite manifestându-se în concret cu prilejul respingerii situaţiilor financiare la 31.12.2020, respingerii propunerii de repartizare a profitului la 31.12.2020, precum şi revocării de către Adunarea generală a acţionarilor în data de 22.06.2021 a membrilor Consiliului de Supraveghere”, informează compania.

De asemenea, au fost desemnaţi ca membri provizorii ai directoratului, pentru un mandat de patru luni, începând cu data de 25 iunie 2021, în temeiul şi condiţiile art. 642 dinOUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice cu modificările şi completările ulterioare: Bogdan Toncescu, Ionuţ-Bogdan Grecia, Adrian Moraru, Cătălin-Constantin Nadolu şi Marius-Viorel Stanciu.

Consiliul de Supraveghere a mai decis că numirea membrilor provizorii ai directoratului, respectiv Bogdan Toncescu, Ionuţ-Bogdan Grecia şi Adrian Moraru a devenit efectivă la data prezentului raportul curent, ca urmare a acceptării mandatului.

Numirea lui Cătălin-Constantin Nadolu şi a lui Marius-Viorel Stanciu va deveni efectivă la data semnării în faţa notarului public a declaraţiei de acceptare a mandatului de membru al directoratului Transelectrica.

Consiliul de Supraveghere a decis totodată alegerea ca preşedinte al directoratului, denumit alternativ director general executiv, a lui Bogdan Toncescu, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) din Actul constitutiv al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, precum şi numirea în calitatea de membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere a lui Victor Florin Dumitru, în conformitate cu prevederile art. 153^7 alin. (1) din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi ale art.18 alin.(6) din Actul Constitutiv, durata mandatului este până la data de 22 octombrie 2021, dar nu mai târziu de data numirii unui membru al Consiliului de Supraveghere de către Adunarea Generală a Acţionarilor.

Totodată, Consiliul a solicitat directoratului convocarea Adunării generale a acţionarilor pentru numirea de membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere.

Pentru anul 2021, Transelectrica şi-a propus un plan anual de investiţii de peste 307 milioane de lei.

Cantitatea totală de energie electrică transportată în trimestrul I 2021 a crescut cu aproximativ 4%, respectiv 14,93 TWh în primele trei luni din acest an, faţă de 14,41 TWh în trimestrul 1 din 2020.

Compania a realizat un profit net de 82 de milioane de lei în primul trimestru din 2021, cu 6% mai mare decât rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut. Veniturile totale operaţionale realizate în primele trei luni ale anului 2021 au înregistrat o creştere de 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, respectiv 726 de milioane de lei, faţă de 603 milioane de lei în primul trimestru al anului 2020. Majorarea veniturilor a fost determinată, în principal, de creşterea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *