Transelectrica, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt.(Ungaria) au semnat, ieri, la Bucureşti, un Memorandum de Înţelegere pentru înființarea unui joint venture, cu sediul în România, în vederea implementării proiectului “Green Energy Corridor”, potrivit unui comunicat remis bursei.
„Green Energy Corridor” este un proiect de conectare a piețelor energetice convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României şi Ungariei, cu susţinerea Comisiei Europene, care, potrivit declarațiilor comune, va furniza energie electrică la preţuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziţie energetică la nivelul Uniunii Europene. Sensul curgerii energiei va fi dinspre est, Georgia, Azerbaijan, către România și Ungaria. Pe datele de azi, transferul energiei se poate face doar prin rețeaua turcă și bulgară. În acest moment, sunt planuri pentru a instala un cablu submarin în Marea Neagră pe unde această energie să curgă. Acesta este un proiect foarte vechi, de mai mult de 15 ani, dar care nu s-a realizat niciodată.
Documentul a fost parafat în baza aplicării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării şi Transportului Energiei Verzi – proiectul „Green Energy Corridor”.
Societatea de tip joint venture pentru care a fost agreată demararea demersurilor de înfiinţare ar urma să asigure implementarea proiectului „Green Energy Corridor”, în conformitate cu acordul între Guvernele celor patru state.
„Memorandumul semnat la Bucureşti între CNTEE Transelectrica SA, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt. pune bazele cadrului general de înţelegere a celor patru părţi relevante cu privire la iniţierea procedurilor de înfiinţare a societăţii de tip joint venture, cu condiţia obţinerii acordurilor statutare prealabile incidente fiecărei companii. În sensul acesta, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, subsecvent stabilirii informaţiei adecvate complete având ca obiect noua societate de tip joint venture, urmează să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor pentru obţinerea aprobării participării la capitalul social al acesteia”, se spune în comunicat.
Atât Azerbaijan cât și Georgia sunt țări cu o industrie a regenerabilelor mult mai puțin dezvoltată decât România, dar cu planuri ambițioase de a crește capacitatea instalată în următorii ani. Doar 7% din energia produsă anul trecut la azeri a fost din surse regenerabile, din care, și acestea, înseamnă în mare parte energie hidro. De bază, atât în Georgia cât și în Azerbaijan, rămâne energia produsă din hidrocarburi. România, în schimb, a trecut demult de 40% producție din surse regenerabile, incluzând și hidroenergia.