Fluxurile de bani trimise în 2022 de rezidenți UE către țări din afara UE au înregistrat o creștere de două cifre, însemnând în principal transferuri de bani personali trimiși de migranți către familiile din țara lor de origine, relatează Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador Radio România.
Mai concret, aceste transferuri s-au ridicat la 43,5 miliarde de euro, înregistrând o creștere cu 14% față de cele 38,2 miliarde de euro în 2021.
Intrările de bani în UE au totalizat 13,5 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de cele 12,4 miliarde de euro în 2021.
În ultimii ani, în special în ultimii cinci, s-a înregistrat o creștere semnificativă a transferurilor de bani în afara UE. Din 2018, ieșirile de bani au crescut cu 41%, în timp ce intrările au înregistrat o creștere mai modestă, de doar 15%. Drept urmare, se înregistrează o balanță negativă tot mai mare pentru UE în raport cu țările din afara UE, ce a ajuns la 30,0 miliarde de euro în 2022.
În 2022, transferurile personale au însemnat un excedent pentru 9 țări UE, intrările de bani în acestea depășind ieșirile de bani. Dintre acestea, 4 țări au raportat un excedent reprezentând mai mult de 1% din produsul intern brut (PIB) respectiv: Croația (2,8% din PIB), Bulgaria (1,4%), Portugalia (1,4%) și România (1,3%).
În schimb, Cipru (-0,9%), Malta și Spania (-0,6%) au înregistrat cele mai mari deficite de pe urma transferurilor personale în comparație cu restul statelor ca procent din PIB-ul lor. Grecia a înregistrat un deficit de 0,5%, deoarece ieșirile de bani au fost mai mari decât intrările.
Sursa: Oikonomikos Tachydromos/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu