Transferurile de bani în afara UE înregistrează o creștere semnificativă / România, printre țările în care intrările de bani depășesc 1% din PIB și sunt mari decât ieșirile

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Fluxurile de bani trimise în 2022 de rezidenți UE către țări din afara UE au înregistrat o creștere de două cifre, însemnând în principal transferuri de bani personali trimiși de migranți către familiile din țara lor de origine, relatează Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador Radio România.

Mai concret, aceste transferuri s-au ridicat la 43,5 miliarde de euro, înregistrând o creștere cu 14% față de cele 38,2 miliarde de euro în 2021.

Intrările de bani în UE au totalizat 13,5 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de cele 12,4 miliarde de euro în 2021.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În ultimii ani, în special în ultimii cinci, s-a înregistrat o creștere semnificativă a transferurilor de bani în afara UE. Din 2018, ieșirile de bani au crescut cu 41%, în timp ce intrările au înregistrat o creștere mai modestă, de doar 15%. Drept urmare, se înregistrează o balanță negativă tot mai mare pentru UE în raport cu țările din afara UE, ce a ajuns la 30,0 miliarde de euro în 2022.

În 2022, transferurile personale au însemnat un excedent pentru 9 țări UE, intrările de bani în acestea depășind ieșirile de bani. Dintre acestea, 4 țări au raportat un excedent reprezentând mai mult de 1% din produsul intern brut (PIB) respectiv: Croația (2,8% din PIB), Bulgaria (1,4%), Portugalia (1,4%) și România (1,3%).

În schimb, Cipru (-0,9%), Malta și Spania (-0,6%) au înregistrat cele mai mari deficite de pe urma transferurilor personale în comparație cu restul statelor ca procent din PIB-ul lor. Grecia a înregistrat un deficit de 0,5%, deoarece ieșirile de bani au fost mai mari decât intrările.

Sursa: Oikonomikos Tachydromos/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: