Transgaz a lansat licitația pentru construcția conductei Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa, în valoare de aproape jumătate de miliard lei

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Transgaz a lansat o licitație în SEAP pentru construcția conductei Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică) – LOT 1, LOT 2, LOT 3, LOT 4, care este în valoare de aproape jumătate de miliard de lei – 451 milioane lei.

„Entitatea contractantă intenționează să încheie un contract sectorial având ca obiect Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică) – LOT 1, LOT 2, LOT 3, LOT 4. Data limită până la care operatorii economici au dreptul de a solicita clarificări sau informații suplimentare în legătură cu documentația de atribuire, este a 18-a zi dinaintea datei limita de depunere a ofertelor, conform prevederilor art. 173 Legea nr. 99/2016, modificată și completată de OUG 107/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizițiilor publice. Termenul-limită în care entitatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificare/informațiilor suplimentare conform prevederilor art. 172 alin. 2, coroborat cu art. 173 din Legea nr. 99/2016, modificată și completată de OUG 107/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizițiilor publice, este: a 11-a zi dinaintea datei limita de depunere a ofertelor Lot 1 – 121.390.221,63 lei din care Entitatea Contractantă va pune la dispoziția Executantului materiale, utilaje şi echipamente în valoare de 87.774.313,84 lei”, potrivit licitației în SEAP.

Potrivit contractului, valoarea estimată a lucrărilor este de 33.615.907 lei, pentru lotul 2 – 104.545.330 lei din care compania care va câștiga licitaâia va pune la dispoziția Executantului materiale, utilaje şi echipamente în valoare de 71.808.494 lei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Valoarea estimată a lucrărilor – 32.736.836,87 lei. Lot 3 – 108.047.381,19 lei din care Entitatea Contractantă va pune la dispoziția Executantului materiale, utilaje şi echipamente în valoare de 73.120.499,00 lei. Valoarea estimată a lucrărilor – 34.926.882,19 lei. Lot 4 – 117.585.256,29 lei din care Entitatea Contractantă va pune la dispoziția Executantului materiale, utilaje şi echipamente în valoare de 83.450.155,76 lei. Valoarea estimată a lucrărilor – 34.135.100,53 lei”, mai arată licitația.

Proiectul va presupune construcția a 180 de kilometri de conductă pe teritoriul celor două județe menționate, are o capacitate de transport de 394 milioane mc/an și este preconizat să se finalizeze în 2024. El va fi conectat la BRUA, gazoductul care leagă Sistemul Național de Transport gaze al României cu cele omoloage din Ungaria și Bulgaria.

Cel care a insistat cel mai mult pentru această dezvoltare este chiar ministrul Energiei Virgil Popescu, care este și vicepreședintele CJ Mehedinți, și care spunea, în 2020, că ideea acestei conducte a venit de la el și a fost împărtășită de directorul Transgaz, Ion Sterian.

„Vreau să punem bazele dezvoltării turistice și a rețelei de transport de drumuri și gaze naturale a Mehedințiului. Astăzi, aici, vreau să lansăm acest proiect! Nu întâmplător este Jupa pe traseul acestui proiect, Jupa este punctul nodal cu conducta BRUA! (…) Această conductă nu este numai pentru Orșova. Ea pleacă din Prunișor și alimentează pe zona de nord a județului Mehedinți: Husnicioara, Șișești, Ilovița, Ilovăț, stațiunea balneo-climaterică Bala, Șovarna, Cireșu, practic toată zona de nord poate să fie legată de la această conductă prin rețea de distribuție. Practic, rezolvăm problema dezvoltării rețelei de distribuție cu gaze naturale a nordului județului Mehedinți și, evident, a Clisurii Dunării, pentru că de aici, de la Orșova, se poate merge cu rețea de distribuție pe Clisura Dunării, nu mai este nevoie de rețea de transport. Practic, realizăm un deziderat al nostru, al guvernului nostru liberal, de a dezvolta rețeaua de distribuție de gaze naturale în România și, implicit, în județul Mehedinți”, arăta, în septembrie 2020, Popescu.

La rândul său, directorul Sterian se declara încântat că poate lucra la acest proiect, pentru că zona pe care o va deservi are un potențial „fantastic”.

„Județul Mehedinți este ultimul județ din țară, până acum, care are cea mai scurtă lungime de conducte de înaltă presiune de transport gaze: 54 de kilometri. De ce a fost așa până acum, nu știu! (…) Există un potențial fantastic aici, în județul Mehedinți și în Caraș -Severin, atât din punct de vedere al dezvoltării activității economice în domeniul turismului, în domeniul prelucrării resurselor minerale, în domeniul balnear, cât și pentru creșterea calității vieții populației, care se încălzește în prezent cu lemn.. .Avantajul maxim este că această conductă de 180 de kilometri, cu o valoare a investiției rezultată din studiul de pre-fezabilitate de peste 250 de milioane de lei, va închide un inel și va avea dublă sursă de alimentare: indiferent ce se întâmplă cu o sursă, vine sursa a doua. În zona localităților Obreja, Jupa, Constantin Davidoiu, Caransebeș, Hunedoara, conducta va fi cuplată la BRUA… A doua sursă de alimentare este din conducta Filiași-Strehaia și cei 54 de kilometri care vin până la Turnu Severin. Având acest avantaj că avem două surse, preconizăm că la sfârșitul anului 2022 primele localități vor fi conectate”, preciza directorul Transgaz.

Transgaz este monopolul transportului de gaze din România, controlat de stat, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: