Transilvania, centru vital al industriei metalurgice medievale, arată un nou studiu

Pe scurt

  • Cercetătorii clujeni au descoperit rolul semnificativ al Transilvaniei în dezvoltarea metalurgiei medievale europene.
  • Studiul sugerează că activitățile miniere din Carpați și Balcani au precedat vestul Europei în metalurgie.
  • Analizele geochimice arată că Europa Centrală și Sud-Estică au furnizat esențial aur, argint, cupru și plumb.
  • Studiul oferă noi perspective asupra evoluției economice și tehnologice din Evul Mediu.
Articolul integral continuă mai jos
Amfiteatrul Transilvania Sursa foto: Facebook

Cercetări recente realizate de o echipă internațională de specialiști clujeni demonstrează că Transilvania ar putea fi considerată drept unul dintre liderii dezvoltării metalurgice din Europa.

Studiul publicat în Journal of Archaeological Science este bazat pe analize geochimice ale depozitelor de turbă din România, Serbia și Grecia, acoperind o perioadă de 1500 de ani. Rezultatele sugerează că regiunile din Carpați și Balcani au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea industriei miniere și metalurgice medievale, mult înainte de răspândirea acesteia în vestul Europei.

Cercetătorii au demonstrat că activitățile miniere din Transilvania și zonele învecinate au contribuit esențial la dezvoltarea economică a Europei Centrală și Sud-Estice, cu efecte semnificative asupra poluării și tehnologiilor din acea perioadă, potrivit Transilvania Business.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Cercetătorii clujeni: Transilvania, lider metalurgic al Europei

O echipă de cercetători din Cluj-Napoca a realizat o descoperire revoluționară privind importanța Transilvaniei în dezvoltarea metalurgiei medievale.

Studiul are la bază analiza ratelor de depunere a plumbului în turbării din diverse regiuni ale Europei, iar rezultatele sugerează că Transilvania, alături de alte zone din sudul și estul Europei, a fost un centru major al activităților miniere și metalurgice între anii 500 și 2000.

“Contrar opiniilor curente, potrivit cărora renașterea industriei mineritului la scară largă în Europa medievală și-a avut originea în vestul continentului, noile rezultate geochimice și analizele statistice arată că activitățile miniere din zona carpatică, în special din Transilvania, Banat, dar și de la sud de Dunăre, în Balcanii de sub dominația bizantină, au continuat pe parcursul Evului Mediu timpuriu”, potrivit echipei de cercetare coordonată de cercetătorul principal dr. Daniel Vereș de la Institutul de Speologie Emil Racoviță) alături de cercetătorul principal Florin Gogâltan – Institutul de Arheologie și Istoria Artei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ciuda faptului că tradițional se considera că aceste industrii au început în vestul Europei, cercetătorii clujeni au demonstrat, prin analize geochimice și statistice, că în zonele Carpaților și ale Balcanilor au avut loc activități minerale continue în perioada medievală timpurie.

„Europa Centrală și cea Sud-Estică, din Boemia până spre România și Serbia, găzduiește printre cele mai bogate zăcăminte metalifere de cupru, plumb, aur și argint de pe continent.

Dovezile arheologice sugerează o lungă istorie a utilizării metalelor în această zonă, încă din Neoliticul târziu”, potrivit echipei de cercetare.

Transilvania, epicentrul metalurgiei din Europa medievală

Studiul publicat în Journal of Archaeological Science face un pas important în înțelegerea evoluției economice și tehnologice a Europei în Evul Mediu.

Descoperirile sugerează că, începând cu anul 1000, centrele miniere din această zonă au contribuit semnificativ la expansiunea industriei metalurgice în Europa Centrală.

Metalurgia din Carpați a furnizat metale esențiale, cum ar fi aurul, argintul, cuprul și plumbul, iar aceste resurse au jucat un rol central în dezvoltarea economică a regiunii.

În lucrarea “De Re Metallica”, publicată în 1556, celebrul cărturar german Georg Agricola menționa Boemia, Slovacia, Ungaria și Transilvania ca principalele bazine miniere ale Europei medievale, regiuni care, în Evul Mediu târziu, au furnizat mare parte din producția de argint, plumb și aur a continentului până la descoperirea resurselor minerale din America de Sud și, mai apoi, regresul economic al Balcanilor sub dominația otomană”, susțin cercetătorii clujeni, potrivit sursei citate.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.