Transportul public din UE e în cea mai mare parte prea scump, constată Greenpeace. Șase state, printre care și România, impozitează serviciile de transport la nivel maxim

autobuze capitala STB Sursa foto: STB / Facebook

O nouă analiză realizată de Greenpeace a întocmit un clasament al accesibilității transportului public în 30 de țări europene, iar concluzia este că în cele mai multe state prețurile sunt exagerat de mari, scrie EU Observer, potrivit Rador.

În afară de Luxembourg și Malta, unde transportul public e gratuit, doar Austria, Germania și Ungaria au introdus la nivel național abonamente relativ accesibile, care costă mai puțin de 3 euro pe zi, arată datele publicate joi.

Bulgaria, Croația, Grecia și Norvegia sunt la coada clasamentului, iar Dublin, Londra, Paris și Amsterdam sunt ultimele în clasamentul capitalelor, oferind abonamente mai scumpe de 2,25 euro pe zi. La Amsterdam, de exemplu, prețul unui abonament anual e de 1.001 euro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cam două treimi din țările examinate nu au deloc abonamente pe termen lung la nivel național. Raportul a luat în colimator și impozitarea transportului public, supus în medie unui TVA de 11%, ceea ce, scriu cercetătorii, e „mai mult decât la multe servicii elementare”.

Șase state UE – România, Bulgaria, Estonia, Slovacia, Croația și Ungaria – impozitează serviciile de transport la nivel maxim, în frunte cu Ungaria (27%).

„Transportul public accesibil constituie o necesitate, însă multe guverne îl tratează ca și cum ar fi un bun de lux”, a declarat responsabila Greenpeace pentru transporturi în UE, Lorelei Limousin.

Ea a subliniat că biletele de avion pentru zboruri internaționale sunt scutite de TVA și kerosenul este de asemenea neimpozitat. Eliminarea TVA-ului pentru serviciile de transport cu autobuze și trenuri ar fi o cale ușoară de a-i determina pe oameni să folosească automobilul mai puțin, conchide raportul, dar Limousin susține că e nevoie de și mai mult. /…/

„Guvernele trebuie să introducă «abonamente climatice» simple și accesibile pentru transportul public pentru a diminua cheltuielile populației și a reduce utilizarea petrolului care ne împinge planeta spre catastrofă climatică”, a declarat Limousin, care propune ca aceste servicii să fie plătite prin impozitarea formelor poluante de transport și ca scutirile fiscale pentru zboruri internaționale și combustibil de avioane să fie eliminate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In Londra nu este mai mult de 2,25 euro pe zi, este peste 10 euro pe zi, si asta ca stau in zona 3, daca ast sta in zona 6 ar costa 17euro pe zi.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.