Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a achiziţionat o pădure cu o suprafaţă de 4.063,25 hectare, situată în judeţul Neamţ, în zonele administrative ale comunelor Grinţeş, Ceahlău, anunţă Ministerul Mediului, conform News.ro. Valoarea tranzacţiei a fost de 111,83 milioane lei, tranzacţia fiind aprobată, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Terenul forestier achiziţionat este administrat de Ocolul Silvic Poiana Teiului, din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ.
Terenul a fost vândut de către omul de afaceri Eric Ioan Sturdza, spun reprezentanții Ocolul Silvic Poiana Teiului pentru Economedia.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Eric Ioan Sturdza este un om de afaceri româno-elvețian din neamul Sturdza, familie de nobili cu origini moldovene. El este fondatorul și acționarul principal al Băncii Elvețiene „Banque Eric Sturdza”.
”Statul român deţine, începând de astăzi, o pădure cu o suprafaţă de 4.000 de hectare, situată în judeţul Neamţ, în zonele administrative ale comunelor Grinţeş, Ceahlău, prin finalizarea achiziţiei acesteia de către Regia Naţională a Pădurilor – Tranzacţia a fost aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 5/2025”
Aceasta reprezintă cea mai mare achiziţie de pădure realizată până în acest moment în numele statului român, iar suprafaţa de peste patru mii de hectare va intra în patrimoniul public al statului.
„Pădurile sunt cele mai reziliente în combaterea schimbărilor climatice, ale căror efecte devastatoare le resimţim cu toţii. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem bugete consistente pentru împăduriri şi reîmpduriri şi trebuie să profităm de aceste apeluri care sunt deschise până în ianuarie anul viitor. De asemenea, săptămâna aceasta a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care a crescut valoarea primei de sechestrare forestieră cu peste 40% la hectar, anual. Această majorare a subvenţiei sunt convins că va veni în sprijinul activităţii noastre de a creşte suprafeţele de pădure din România şi în sprijinul proprietarilor de terenuri agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol”, a subliniat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Din 1991 până în 2024, Romsilva a achiziţionat de la proprietari privaţi circa 10 mii de hectare de fond forestier şi aproximativ 2 mii de hectare de terenuri neproductive pentru agricultură, care au fost ulterior împădurite. Aceste achiziţii au extins fondul forestier al statului cu peste 12.246 hectare.
Romsilva administrează aproximativ 4,2 milioane de hectare de păduri aflate în proprietatea publică a statului sau în alte forme de proprietate, pe bază de contracte.