Tranzacție în premieră în România/ IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, va furniza BRD o garanție de risc pentru 700 de milioane de euro

Makhtar Diop, Managing Director al IFC și Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale

BRD Groupe Societe Generale si IFC, membră a Grupului Bancii Mondiale, au încheiat o tranzacție de referință de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), care va elibera capital cu ajutorul căruia BRD va accelera finanțarea proiectelor sustenabile cu impact in România. Documentele au fost semnate miercuri la București, la sediul central al BRD.

În cadrul tranzacției, IFC va furniza o garanție de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și finanțări pentru companii mari.

Capitalul eliberat prin tranzactia SRT ii va permite bancii să acorde credite de până la 315 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor legate de climă și a întreprinderilor mici deținute de femei. Finanțarea se va derula pe o perioadă de circa doi ani, doi ani și jumătate, a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Tranzacțiile de tip SRT sunt instrumente de gestionare a capitalului utilizate pe scară largă de bănci. Resursele de capital eliberate prin astfel de tranzacții pot fi alocate pentru finanțarea proiectelor cu impact puternic asupra dezvoltării.

„Vom continua să finanțăm în mod evident proiecte ecologice, de tranziție energetică, în special cele care sunt legate mai mult de IMM-uri, pentru că știm că IMM-urile au mai multă nevoie de sprijin financiar. Apoi, vom avea așa-numita finanțare albastră. Aceasta este un fel de inovație pentru noi. Există o mulțime de oportunități pentru finanțarea albastră, ceea ce înseamnă apă, proiecte de finanțare legate de purificare și proiecte importante legate de apă. De asemenea, infrastructura, turismul, producția de alimente, dar tot ceea ce este legat de apă. Acesta este un lucru relativ nou pe piața noastră. Și sperăm să fim cunoașteți activitatea noastră din nou de la consultanță ar putea părea să fie în măsură să se desfășoare în majoritatea regiunilor. Și există o dimensiune de finanțare dedicată femeilor în carieră. De asemenea, aici va fi mai mult axat pe IMM-uri pentru toate aceste afaceri, pentru că este important pentru a se deplasa acolo.”, a adăugat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Tranzacția face parte din acordul semnat la începutul anului 2024 intre Societe Generale si IFC pentru a consolida colaborarea dintre cele doua instituții in vederea accelerarii sprijinului acordat proiectelor de finantare sustenabila.
În timp ce grupul Societe Generale folosește deja SRT care redistribuie capitalul către credite legate de sustenabilitate, este prima oară când BRD recurge la un astfel de instrument.

Makhtar Diop, Managing Director al IFC, a declarat: „Prin acest acord SRT – o premiera atat pentru IFC, cat si pentru BRD in Romania – investim in viitorul tarii pentru a accelera cresterea economica durabila si favorabila incluziunii.”

Această tranzactie SRT este unul din cele doua acorduri cheie ale IFC care vizează catalizarea tranziției verzi a României, cresterea incluziunii financiare și stimularea creșterii sustenabile, anunțate in cursul primei vizite efectuate săptămână aceasta de Makhtar Diop in Romania.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: