Tranzacție pe piața construcțiilor: francezii de la Saint-Gobain preiau Grupul Duraziv, companie cu 200 de angajați

Duraziv, santier, reabilitare cladiri Sursa foto: Duraziv, Facebook

Saint-Gobain a încheiat un acord pentru achiziționarea Grupului Duraziv din România, specializat în producția de adezivi, mortare, tencuieli, tencuieli decorative, vopsele şi profile metalice, anunță compania

Saint-Gobain proiectează, produce şi distribuie materiale şi soluţii pentru piețele de construcții, mobilitate, medicină și alte aplicații industriale. De cealaltă parte, compania Duraziv este prezentă pe piața materialelor de construcții din România de 18 ani, are aproximativ 200 de angajați și a realizat în 2020 o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro. Această achiziție îi va permite Grupului Saint-Gobain să își mărească gama de soluții pentru finisaje interioare și exterioare și să își completeze portofoliul cu o gamă largă de vopsele, spun reprezentanții companiei. Totodată, va accelera penetrarea pieței cu soluții premium de izolare termică de tip ETICS pe bază de vată minerală bazaltică și mortare produse local, pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor din România, contribuind astfel la atingerea obiectivului Grupului de scădere a amprentei de carbon.

Achiziția trebuie aprobată de către autoritățile de concurență din România, dar se preconizează că închiderea tranzacției va avea loc în cel de-al treilea trimestru al anului.

Luna trecută, grupul francez Saint-Gobain anunța că va construi o a doua linie de producție a plăcilor de gips-carton la Turda, în județul Cluj. Această investiție, de aproximativ 45 de milioane de euro, vizează creșterea capacității de producție a plăcilor din gips-carton “pentru a satisface nevoile în creștere ale pieței din România și din țările Europei Centrale și de Est”, au transmis reprezentanții Sain-Gobain. Noua linie va fi operațională în aprilie 2023.

Piața construcțiilor, cu plus în criză

În 2020, domeniul construcțiilor a avut cea mai mare contribuție la evoluția PIB (+0,6 pp), alături de domeniul Informații și Comunicații (+0,6 pp), potrivit datelor Institutului Național de Statistică, fiind unul dintre puținele domenii care au trecut cu plus prin criza generată de pandemie. Pe de altă parte, explozia prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții, la care se adaugă aplicarea neuniformă a legislației achizițiilor publice, ar putea avea un impact negativ direct asupra pieței de construcții, prin insolvențe și falimente, a proiectelor de infrastructură aflate în derulare, prin blocaje, dar și indirect, asupra evoluției PIB și a bugetului de stat, în lipsa intervenției imediate a autorităților publice centrale, a avertizat Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).

Sursa foto: Duraziv, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *