Tranzitul gazelor către Ungaria a încetat. Fără explicații 

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Azi, 14 ianuarie, tranzitul de gaze către Ungaria, pe care Transgaz l-a prestat neîntrerupt timp de ani de zile, a încetat. Niciun metru cub nu mai trece de la noi către unguri, deși importul nostru via Bulgaria continuă. În mod normal, zi de zi, o parte importantă din gazele ce intrau prin Bulgaria, la Negru Vodă, ieșeau din țară către Ungaria, pe la Arad. Tot anul trecut și anii din urmă, cantitățile erau importante, de la 5 la 7 milioane (capacitatea maximă a conductei) plecau către unguri. În primele zile ale acestui an, cantitățile au scăzut continuu, până la 4, apoi 3, apoi 2 milioane de metri cubi zilnic iar acum s-au oprit de tot.

Am întrebat în piață ce se întâmplă cu fluxul de gaze către Ungaria. Nimeni nu știe sau nu vrea să spună. Explicațiile seci au fost „decizii comerciale”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

O posibilă explicație se găsește în decizia Ucrainei ca, de la 1 ianuarie să suspende tranzitul, pe teritoriul ei, a gazelor rusești către Europa. Ungaria și Slovacia, care se află în contracte pe termen lung cu Gazprom, au rămas doar cu ruta sudică, turcă, să primească gaze prin Turkism Stream. De aici, din Turcia, gazele intră în Bulgaria și pleacă pe două rute către Ungaria și Slovacia. Una este prin România, cealaltă prin Serbia. Dacă acum ruta din România s-a oprit, înseamnă că gazele au fost deviate prin Serbia. Întreruperea tranzitului prin România poate fi însă doar temporară, până când se face rezervarea de capacitate pe conducte și se încheie noile contracte cu Transgaz.

În ceea ce privește sursele de gaz aflate la dispoziția României, azi vorbim despre 54 de milioane de metri cubi, din care cea mai mare parte – peste 25 de milioane – reprezintă extracția din depozite. 24,3 milioane metri cubi este producția curentă și 4,9 milioane de metri cubi import. Exportăm și gaze în Republica Moldova – 5 milioane metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.