Trei pași prin care să calculezi consumul de energie al locuinței și cum poți economisi costuri

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Eficiența energetică a locuinței poate fi calculată prin trei pași simpli, cu ajutorul unui calculator de eficiență energetică, un instrument unic pe piața din România, creat în cadrul programului România Eficientă.

Noul instrument online îi ajută pe consumatorii casnici să calculeze care este consumul mediu de energie pentru încălzire, producerea apei calde și gătit, dar și să descopere valorile aproximative ale economiilor pe care le-ar putea obține în facturile de energie prin reabilitarea termică a locuinței.

Cei trei pași sunt: alegerea locației locuinței, descrierea locuinței (tipul – casă sau bloc; materialul de construcție – beton, cărămidă sau lemn; încălzirea – gaze, lemn sau termoficare; dacă locuința este reabilitată termic și suprafața în mp) și consumatorii de energie electrică din locuință (soba pentru încălzire, centrala încălzire, centrala încălzire și apă caldă, aragazul, cazanul de apă caldă).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

După ce parcurge cei trei pași simpli, utilizatorul poate vizualiza valorile medii ale consumului anual de energie, cheltuielile estimative aferente și impactul asupra mediului generat de acest consum, respectiv cantitatea anuală de emisii de dioxid de carbon.

Totodată, consumatorul casnic va afla cum se distribuie pierderile de căldură din locuință – prin ziduri, ferestre, pardoseală și acoperiș. Dacă locuința este nereabilitată, Calculatorul mai arată ce economii de energie se pot obține în urma reabilitării termice a locuinței, dar și cum scade amprenta de carbon.

Rezultatele afișate de calculatorul de eficiență energetică sunt orientative, cu caracter de îndrumare generală. Ele sunt bazate pe statistici de consum și indicatori calculați prin medii la nivel național. Este un instrument simplu și intuitiv, adresat publicului larg, nu specialiștilor din domeniu. Prin urmare, calculatorul de eficiență energetică nu trebuie utilizat pentru elaborarea de proiecte tehnice.

Calculatorul de Eficiență Energetică poate fi utilizat de către toți consumatorii casnici din România, indiferent de regiunea geografică în care locuiesc ori de tipul locuinței (casă unifamilială sau apartament la bloc).

Pentru un consum eficient al resurselor de energie, dincolo de renovarea locuinței, o componentă foarte importantă, dar adesea neglijată, este cea legată de obiceiurile de consum. Așa că, tot în cadrul acestui calculator utilizatorii vor găsi sfaturi utile pentru a reduce risipa de energie.

Dat fiind că ne petrecem circa 90% din timp în interiorul clădirilor, sănătatea și starea noastră de bine sunt puternic influențate de calitatea mediului interior. De aceea, dincolo de economiile în factura de energie, renovarea unei clădiri – care înseamnă nu doar anvelopare, ci și modernizarea sistemelor de încălzire, răcire, ventilare, de iluminat etc. – aduce beneficii numeroase în privința sănătății locatarilor. De asemenea, măsurile de creștere a performanței energetice contribuie la reducerea impactului clădirilor asupra mediului, în condițiile în care schimbările climatice au devenit o mare amenințare la nivel global.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: