Tribunalul UE a anulat o amendă de 77 milioane de euro aplicată Bulgarian Energy Holding pentru că nu ar fi acordat terților acces la un gazoduct românesc

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Tribunalul UE a anulat miercuri decizia Comisiei Europene împotriva Bulgarian Energy Holding (BEH), care a fost amendat cu 77 de milioane de euro în 2018 pentru încălcarea normelor de concurență pe piața europeană, scrie Novinite.

Potrivit instanței, Comisia Europeană nu a dovedit în mod corespunzător că grupul BEH a abuzat de poziția sa dominantă pe piața furnizării de gaze naturale din Bulgaria prin faptul că nu a acordat terților acces la gazoductul românesc 1, prin care se importau în principal gaze naturale la acea vreme.

Cazul a fost intentat de BEH după ce Comisia Europeană s-a pronunțat în urma unei plângeri depuse de „Overgas”, care arăta că filialele „Bulgargaz” și „Bulgartransgaz” ale BEH au blocat accesul concurenților la infrastructura cheie de gaz și, astfel, au privat consumatorii de furnizorii de alegere.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cu toate acestea, potrivit Tribunalului UE, nu este clar că lipsa accesului la ruta românească „se află la originea dificultăților cu care se confruntă terții care doresc să aibă acces la gazoductul menționat pentru a furniza gaze din Rusia către Bulgaria”.

„Astfel, toate neregulile pe care ”Bulgartransgaz” le-ar fi putut comite ipotetic în legătură cu rețeaua de transport de gaze și cu depozitul de gaze de la Chiren nu pot constitui o încălcare a normelor de concurență ale Uniunii, întrucât nicio companie nu ar putea intra pe piața bulgară a gazelor, fără a avea acces la gazoductul românesc 1”, se arată în decizia anunțată miercuri.

Tribunalul a acceptat, de asemenea, că Comisia nu a dat grupului BEH posibilitatea de a-și dezvolta pe deplin poziția cu privire la infracțiunea de care este acuzată și, astfel, i-a încălcat dreptul la apărare.

În 2018, Comisia Europeană a decis că BEH a blocat accesul la rețeaua internă de transport de gaze a Bulgariei, la depozitul de gaze din Chiren și la singura conductă de import de gaze din Bulgaria de la acea vreme, care era rezervată în totalitate de către holding. Încălcarea a avut loc între 2010 și 2015. Astfel, concurenții companiei de stat nu au putut intra pe piața de furnizare angro de gaze, ceea ce a asigurat o poziție aproape de monopol pentru Bulgargaz, potrivit deciziei Comisiei, în prezent anulată.

Întrucât Tribunalul este prima instanță pentru Curtea de Justiție a UE, părțile pot ataca decizia, dar numai cu privire la chestiuni de drept.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: