Trimiteri în judecată, procese penale și acuzații de activități infracționale: Istoriile altor două falimente răsunătoare pe piața românească de asigurări – Carpatica și Astra / Cum a ajuns City Insurance la un pas de faliment

ciocan judecator pexels

Scandalul din jurul City Insurance, care a ajuns la un pas de faliment, nu e caz singular pe piața românească de asigurări. Cel puțin alte două falimente răsunătoare i-au afectat pe clienți în anii recenți: cel al Carpatica Asig, a lui Ilie Carabulea, și căderea Astra Asigurări, controlată de familia Adamescu. Istoriile acestor falimente sunt presărate cu trimiteri în judecată, procese penale și acuzații de activități infracționale.

City Insurance, la un pas de faliment. Societatea a raportat că ar avea bani la o societate bancară cu care, de fapt, nu avea contract

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea decide săptămâna aceasta retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei City Insurance, liderul pieţei RCA din România. Compania care deţine peste 3 milioane de poliţe a avut termen până luni, 6 septembrie, pentru o capitalizare de 150 de milioane de euro, pe care nu a reuşit să o facă.

O decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din iunie, privind desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în calitate de administrator temporar la City Insurance, face referire la o serie de aspecte de nelegalitate, constatate în trei rapoarte de control permanent. Aspectele de neconformitate/nelegalitate cuprinse în cadrul celor 3 rapoarte de control permanent vizează, în principal, faptul că societatea a raportat încă din anul 2017 disponibilităţi băneşti la o societate bancară. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat cunoştinţă la data de 28.04.2021 despre faptul că între această societate bancară şi societatea de asigurare nu au existat raporturi contractuale. „Prin prisma acestei informaţii noi, A.S.F. a efectuat ajustări ale fondurilor proprii şi indicatorilor de solvabilitate pentru data de raportare 31.12.2020 (primul raport de control permanent), respectiv ajustări ale activelor lichide raportate de societate în cadrul raportării suplimentare de lichiditate la data de 31.03.2021 (al doilea raport de control permanent), fiind constatate abateri grave de la prevederile legale. De asemenea, ultimul raport de control din data de 20.05.2021 a vizat, în principal, neconformităţi în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de autoritate prin deciziile nr. 455/2020, nr. 457/2020 şi nr. 325/2021”, se arată în documentul ASF.

Istoria recentă mai are două mari companii falimentare în domeniul asigurărilor.

Cazul Carpatica

Carpatica Asigurări a fost trimisă în judecată, ca persoana juridică, în 2014, pentru infracțiuni de cumpărare de influență și dare de mită. La acel moment, procurorii au dispus trimiterea in judecată, în stare de arest preventiv, a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controla Carpatica Asigurări, a lui Marian Mîrzac, fost membru ASF, și a lui Dan Radu Rușanu, fost președinte ASF. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a altor nouă persoane, potrivit Hotnews.ro.

Carpatica Asigurări, deținută de omul de afaceri Ilie Carabulea, a încheiat anul 2015 cu o pierdere netă de peste 204,3 milioane lei, iar vânzarea companiei a eșuat după ce ASF a respins dosarul singurului investitor interesat – consorțiul IIC – pe motiv că acesta nu ar fi avut capacitatea financiară certă de a susține redresarea asiguratorului.

Conducerea ASF a decis în data de 27 iulie 2016, retragerea autorizației de funcționare pentru Carpatica Asigurări, ca urmare a constatarii starii de insolvență a societății, și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) anunța în martie 2017 că a luat act de rămânerea definitivă, prin neapelare, a hotărârii din februarie, privind deschiderea procedurii de faliment împotriva societății Carpatica Asig, aflată în faliment, și că va demara efectuarea plăților către creditorii de asigurări ai societății. Falimentul Carpatica Asigurari a fost decis definitiv în instanță, astfel încât FGA putea începe plata despăgubirilor către păgubiți, în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

ASF a elaborat și un ghid pentru consumatori (pe care îl puteți consulta AICI), în care făcea o serie de recomandări pentru clienții păgubiți. Ghidul răspundea, spre exemplu, la o întrebare pe care și-o pun acum clienții City, și anume: Cât timp sunt valabile contractele? Contractele de asigurare încheiate cu societatea CARPATICA ASIG sunt valabile până la data la care intervine una dintre următoarele situații: data expirării menționată de contract; data denunțării contractului de asigurare de către

ASTRA Asigurări

În august 2015, Mișu Negrițoiu, președintele de atunci al ASF, anunța retragerea autorizației de funcționare a ASTRA Asigurări și intrarea în faliment a societății. Șeful Autorității a precizat atunci că este cel mai mare faliment din industria de asigurări din România, potrivit portalului 1asig.ro.

Falimentul companiei a fost inițiat în septembrie 2015 de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după un an și jumătate de administrare specială, însă procedura s-a prelungit din cauza multiplelor contestații depuse în justiție.

În momentul în care ASF a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

În aprilie 2016, compania Astra Asigurari a intrat, oficial și definitiv, în faliment. Curtea de Apel București a dat o decizie în acest sens, iar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) se pregătea să înceapă plata despăgubirilor. În prima faza, pe lista Fondului se aflau aproximativ 30.000 de păgubiți, potrivit platformei conso.ro.

În decembrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA la data faptelor, în dosarul privind prejudicierea societăţii cu aproximativ 800 milioane lei, potrivit Hotnews.ro. DNA susţinea că Adamescu a administrat în mod defectuos societatea Astra, în perioada 2011 – 2013, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat, conform procurorilor, în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul în care anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu.

În septembrie 2017 KPMG, Restructuring a adăugat dosarului de faliment al Astra un raport preliminar privind cauzele falimentului fostului lider al pieței asigurărilor. Documentul relua, în mare, susținerile care au condus și la punerea Astra Asigurări sub administrare specială, în 2014. Adică subevaluarea rezervelor, contracte păguboase de împrumut și contracte de reasigurare cu firme aparținând grupului controlat de familia Adamescu. La capitolul persoane direct responsabile ale căror acțiuni au provocat falimentul firmei, alături de numele lui Dan Adamescu (decedat între timp în detenție) apare evidențiat, în premieră și cel al fiului său, Alexander Adamescu, potrivit Profit.ro

În mai 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul falimentării companiei Astra Asigurări, admițând apelurile inculpaţilor din acest dosar. Astfel, au fost anulate condamnările date în iulie 2019 de instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti, relatează Agerpres. Potrivit hotnews.ro, instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile înaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.

În cazul omului de afaceri Dan Adamescu, instanţa a dispus, încă de la fond, încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *