UPDATE 16:42 Wall Street deschide în scădere, S&P 500 intră în teritoriul „bear market”
Indicele S&P 500 a scăzut cu 3,4% la începutul ședinței de tranzacționare – ceea ce îl duce în teritoriul “bear market” (o cădere de peste 20% sub nivelul său record).
Dow Jones a pierdut 1.191 de puncte la deschidere, o scădere de 3,1%, la 37.123 de puncte.
Indicele Nasdaq, axat pe tehnologie, a scăzut cu 3,9%.
Bloomberg subliniază că Wall Street a pierdut aproximativ 13% din valoarea sa începând de joi, ceea ce reprezintă a treia cea mai slabă perioadă de trei zile din istorie, după primele zile ale pandemiei Covid-19 în martie 2020 și în timpul crizei financiare din 2008.
UPDATE 16:17 Trump: Nu fiți slabi și nu fiți proști
Donald Trump a postat din nou pe social media, cu un mesaj către americani să fie „puternici”. El a îndemnat oamenii să nu fie „panican”, termen pe care l-a definit ca fiind „un nou partid bazat pe oameni slabi și proști”, fără a oferi alte explicații, transmite Sky News.
Iată ce a scris Trump:
„Statele Unite au șansa de a face ceva ce ar fi trebuit făcut cu DECENII în urmă. Nu fiți slabi! Nu fiți proști! Nu fi un PANICAN (Un nou partid bazat pe oameni Slabi și Proști!). Fiți Puternici, Curajoși și Răbdători, iar MARELE rezultat va fi!”
UPDATE 16:16 Rezerva Federală organizează o „Reuniune închisă a consiliului” în cursul zilei de astăzi, la Washington, DC, pentru guvernatorii consiliului Fed, relatează The Guardian.
Există un singur punct listat la rubrica „probleme de luat în considerare”:
1) Revizuirea și stabilirea de către Consiliul guvernatorilor a ratelor de avans și de scont care urmează să fie percepute de băncile Rezervei Federale.
Reuniunea a provocat o mică agitație online și în social media, cu afirmații că aceasta este o reuniune de urgență pentru a aborda prăbușirea pieței.
Cu toate acestea, detaliile reuniunii sunt datate 3 aprilie, adică joia trecută, ceea ce indică faptul că nu este o reacție de urgență la prăbușirea de vineri și de astăzi.
UPDATE 16:14 Peter Navarro – consilierul comercial al lui Trump – a vorbit pentru rețeaua americană de știri CNBC.
Întrebat dacă președintele este interesat de țările care încearcă să negocieze asupra tarifelor, Navarro răspunde că vede o „situație frumoasă” cu piața bursieră și prețurile de când au fost introduse tarifele.
El spune întreprinderilor să nu intre în panică cu privire la ceea ce văd pe piața bursieră, relatează BBC.
„Orice discuție despre recesiune pare stupidă”, adaugă el. El repetă afirmația lui Trump din această dimineață că prețurile petrolului sunt în scădere.
UPDATE 16:00 Mai este mai puțin de o oră până la deschiderea piețelor americane, iar așteptările sunt ca scăderea acțiunilor să continue. Piețele futures – care oferă o indicație a modului în care se vor comporta piețele – sugerează că principalii indici bursieri americani vor deschide în scădere cu 2-3%, transmite BBC.
UPDATE 15:52 Temerile de recesiune sau depresie globală cresc. Investitorii se întreabă dacă Trump va capitula în cele din urmă
UPDATE 15:33 Tarifele vor crește prețurile și vor încetini creșterea, avertizează șeful JP Morgan
Gigantul de investiții JP Morgan a avertizat din nou cu privire la impactul tarifelor impuse de Donald Trump.
Într-o scrisoare anuală către acționari, directorul executiv Jamie Dimon a declarat: „Este probabil să asistăm la rezultate inflaționiste, nu numai asupra bunurilor importate, ci și asupra prețurilor interne, pe măsură ce costurile factorilor de producție cresc, iar cererea de produse interne crește”.
Deși nu se știe încă dacă tarifele vor provoca o recesiune, taxele vor încetini creșterea economiei americane, a adăugat el.
Există multe „incertitudini” în legătură cu noua politică tarifară, a spus el, inclusiv potențiale măsuri de retorsiune din partea altor țări și posibilul impact asupra dolarului.
„Cu cât această problemă este rezolvată mai repede, cu atât mai bine, deoarece unele dintre efectele negative cresc cumulativ în timp și ar fi greu de inversat”, a scris el.
UPDATE 15:32 Lira sterlină a coborât luni la un minim al ultimelor cinci săptămâni în raport cu dolarul american, investitorii continuând să evite activele mai riscante. Lira sterlină a scăzut astăzi cu trei sferturi de cent față de dolar, la 1,281 dolari, cel mai slab nivel din 5 martie. Traderii s-au orientat către monedele tradiționale de refugiu, precum yenul și francul elvețian, transmite The Guardian.
UPDATE 15:05 Audi reține mașini în porturile din SUA, din cauza tarifelor impuse de Trump. olkswagen, proprietarul mărcii, a confirmat că reține vehicule din cauza taxei de 25% asupra mașinilor importate din SUA, care a intrat în vigoare la 2 aprilie, transmite Sky News.
Reținerea se aplică vehiculelor care sosesc în SUA după 2 aprilie. Producătorul auto are aproximativ 37.000 de vehicule, suficiente pentru aproximativ două luni de vânzări, în inventarul său din SUA, a adăugat purtătorul de cuvânt, ceea ce înseamnă că mașinile sale vor continua să fie disponibile pentru clienții americani.
UPDATE 14:55 Franța avertizează că răspunsul Europei la taxele lui Trump ar putea fi „extrem de agresiv”
UPDATE 14:45 Viitorul cancelar al Germaniei, care poartă discuții de coaliție în curs de desfășurare, a anunțat că acestea se vor concentra acum în principal pe criza de pe piețele bursiere, potrivit The Telegraph.
Freidrich Merz, liderul creștin-democraților de centru-dreapta [CDU], a avertizat că situația de pe piața internațională a acțiunilor și obligațiunilor „este dramatică și “riscă să se agraveze în continuare”.
„Această problemă trebuie să fie acum în centrul negocierilor de coaliție”, a declarat el, promițând să introducă reduceri fiscale majore și să pună capăt birocrației pentru întreprinderi, ca parte a măsurilor de atenuare a daunelor economice pentru Germania.
Merz poartă discuții cu social-democrații de centru-stânga [SPD] cu privire la formarea unui guvern.
Discuțiile s-au blocat deja pe tema tensionată a migrației în masă și a securității frontierelor și există îndoieli cu privire la faptul că Merz va reuși să respecte termenul de Paște pe care și l-a autoimpus de a asigura o coaliție.
UPDATE 14:28 Trump dă vina pe China, “cel mai mare abuzator dintre toți”, pentru prăbușirea bursei din Hong Kong
UPDATE 13:59 “Carnagiu”: Trei zile de vânzări masive au șters de pe bursele mondiale 9.500 de miliarde de dolari (Bloomberg)
UPDATE 13:49 Kremlinul afirmă că „urmărește foarte îndeaproape” scăderea prețului petrolului
Rusia, al cărei buget federal depinde în mare măsură de vânzarea hidrocarburilor sale, a declarat luni că „urmărește foarte îndeaproape” scăderea prețului petrolului pe o piață puternic zguduită de războiul comercial lansat de Washington, potrivit BFM TV.
„Desigur, urmărim foarte îndeaproape situația, care este în prezent extrem de turbulentă și tensionată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la briefingul său zilnic. „Autoritățile noastre financiare (…) fac și vor face tot ce este necesar pentru a minimiza impactul acestei furtuni economice internaționale asupra economiei noastre”, a adăugat el.
UPDATE 13:19 Prețul petrolului scade la cel mai scăzut nivel din 2021
Prețul țițeiului Brent, care este considerat principalul preț de referință la nivel mondial pentru țițeiul din Atlantic, a scăzut la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021, potrivit The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Scăderea de aproximativ 3,2% – la 63,49 dolari pe baril – a fost înregistrată luni în jurul orei 11:00 BST.
Indicele West Texas Intermediate (WTI) a scăzut, de asemenea, la un nou minim în această dimineață, în scădere cu aproximativ 3,58%.
UPDATE 12:58 Contractele futures indică o deschidere în scădere pe Wall Street
Indicele S&P 500 este în prezent pe cale să scadă cu aproximativ 3,5% la reluarea tranzacțiilor, conform pieței futures, investitorii urmând să apese din nou pe butonul de vânzare, potrivit The Guardian.
Samer Hasn, analist principal de piață la XS.com, a declarat în această dimineață:
- “Contractele futures S&P 500 au continuat să se prăbușească în primele tranzacții din această dimineață, împreună cu indicii globali, scăzând cu aproape 5%. Contractele futures Nasdaq 100 au scăzut, de asemenea, cu aproape 6% în același timp.
- Contractele futures S&P 500 au intrat oficial astăzi în teritoriul bear, după ce au scăzut cu peste 22% de la maximele lor istorice. Piețele americane vor intra săptămâna aceasta în bear market, pe fondul perspectivelor sumbre din jurul războiului comercial din SUA și al semnalelor slabe privind posibilitatea unei soluționări a conflictului.
- Tarifele nu sunt o noutate, iar piețele au reacționat puternic la acestea săptămâna trecută. Cu toate acestea, indicațiile lui Trump de la sfârșitul săptămânii că va menține tarifele frustrează și mai mult piețele, care se agață de speranța unei dezescaladări. Faptul că Trump a jucat golf în weekend, după prăbușirea generalizată a piețelor, ar putea fi interpretat și ca un semn de indiferență – pe care el a negat-o – față de consecințele acțiunilor sale recente, sugerând că s-ar putea să își mențină planul.
- În plus, deși mulți lideri ai țărilor afectate de tarife sunt înclinați să negocieze și să facă pași care ar reduce tarifele impuse acestora, semnele și rapoartele recente nu sugerează niciun progres către o soluție diplomatică la războiul comercial. De exemplu, China și Statele Unite au fost incapabile să avanseze în negocierile tarifare, iar aceste eforturi au eșuat, sfârșind prin impunerea de tarife masive Chinei, care a răspuns prin contratarife masive. Potrivit Wall Street Journal, această escaladare și contra-escaladare menține speranța pentru negocieri la un nivel scăzut”.
UPDATE 12:33 Acțiunile europene se stabilizează ușor
După un început haotic al zilei de tranzacționare, piețele bursiere din Europa s-au stabilizat ușor – deși încă înregistrează scăderi uriașe, potrivit BBC.
La Londra, indicele FTSE 100 era în scădere cu 4,9% și se situează în prezent la 7.659,42 puncte – ceea ce reprezintă o scădere de aproape 400 de puncte față de precedenta ședință de tranzacționare.
Indicele german Dax s-a prăbușit cu 10% în primele minute ale zilei, dar acum a recuperat ceva teren și este în scădere cu 5,9%. Indicele francez Cac 40 era și el în scădere cu 5,7%.
UPDATE 12:20 Europa trebuie să se adapteze la o “schimbare de paradigmă” în comerțul mondial
Europa trebuie să se adapteze la o “schimbare de paradigmă” în comerțul mondial, a subliniat luni comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, la Luxemburg, unde miniștrii europeni ai comerțului exterior se reunesc pentru a răspunde la creșterea taxelor vamale impuse de Statele Unite, scrie BFM TV.
Scopul discuției este de a „pregăti” răspunsul european la creșterea taxelor vamale americane, de a se asigura că întreprinderile europene primesc „sprijinul adecvat” și de a „accelera” negocierile de liber schimb cu restul lumii, a subliniat el înainte de începerea reuniunii.
UPDATE 12:11 Bursa din Taiwan închide cu o scădere istorică
Bursa din Taiwan a închis în scădere cu 9,7%, cea mai mare scădere din istoria sa, după majorările tarifare ale președintelui american Donald Trump, potrivit BFM TV.
Taiex, indicele ponderat al Bursei din Taiwan, a pierdut 2.065,87 puncte, ajungând la 19 232,35, o scădere de 9,7%, cea mai mare de la crearea sa în 1967.
UPDATE 11:36 Cea mai proastă zi pe Bursa din Hong Kong din ultimii 28 de ani
Acțiunile din Hong Kong – indicele Hang Seng – au închis în scădere cu 13,22%.
Aceasta este cea mai mare scădere de la criza financiară asiatică din 1997, relatează AFP.
UPDATE 10:49 Piețele germane își revin ușor, dar sunt încă în scădere cu 7%
Indicele german DAX a recuperat ușor din pierderi până la -7%, după ce a deschis în scădere cu 10%, înainte de a recupera puțin și de a fi în scădere cu 7%.
La această oră, indicele francez CAC este în scădere cu 6%, iar FTSE este 5,2%.
UPDATE 10:32 Indicele pan-european Stoxx 600, care urmărește cele mai mari șase sute de companii din Europa, a scăzut cu peste 6% în această dimineață, ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii decembrie 2023, potrivit The Guardian.
UPDATE 10:13 Indicele CAC 40 scade cu aproape 7% la deschidere
Indicele CAC 40 a scăzut din nou brusc luni, investitorii părând să capituleze în fața riscurilor de recesiune pe care le prezintă războiul vamal provocat de administrația Trump, potrivit BFM TV.
Indicele principale al Bursei de la Paris s-a prăbușit cu 6,8% la 6.781,39 puncte la începutul ședinței.
UPDATE 10:10 Bursa germană scade cu aproape 10%
Indicele german Dax a scăzut cu aproape 10% la începutul tranzacțiilor, potrivit BBC.
UPDATE 10:03 Bursa din Londra deschide pe roșu
Indicele bursier de referință al Regatului Unit, FTSE 100, a scăzut cu 2,64% la deschidere, potrivit Sky News.
Indicele extins FTSE 250 – alcătuit din cele mai valoroase companii de la 101 la 350 de la Bursa din Londra – a pierdut 2,9%.
UPDATE 9:50 Bursa din Sydney a încheiat ședința în scădere cu 4,2%. Este cea mai proastă ședință de tranzacționare de la pandemia Covid
Bursa din Sydney a încheiat ședința de luni cu o pierdere de 4,23%. Indicele australian S&P/ASX 200 a atins 7.343,30 puncte, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2023.
UPDATE 9:41 Bursele europene se orientează spre o deschidere pe roșu
Bursele europene ar urma să deschidă luni în scădere foarte puternică, în siajul burselor asiatice, ca urmare a poziției inflexibile a lui Donald Trump cu privire la ofensiva comercială pe care o duce împotriva partenerilor economici ai Statelor Unite, potrivit BFM TV.
Cu aproximativ patruzeci de minute înainte de deschiderea burselor europene (la 07:00 GMT), contractele futures pe principalii indici, care reflectă tranzacțiile care au loc înainte de deschidere, s-au prăbușit: cele de la Bursa din Frankfurt au scăzut cu 4,27%, cele din Paris cu 2,77%, cele din Londra cu 2,14% și cele din Milano cu 5,12%.
UPDATE 9:41 Bursa din Hong Kong se prăbușește cu 12%, un record al utimilor 16 ani
Bursa din Hong Kong s-a prăbușit luni după-amiază cu peste 12%, un maxim al ultimilor 16 ani.
Indicele Hang Seng al centrului financiar a pierdut 12,4%, ajungând la 20.021,32 puncte în jurul orei 06:00 GMT, în timp ce în China continentală, indicele compozit Shanghai a scăzut cu 7,7%, la 3.083,80 puncte.
Piețele din Asia-Pacific s-au prăbușit luni în fața inflexibilității președintelui american Donald Trump în privința tarifelor pe care le-a impus restului lumii, prefigurând o nouă zi neagră în întreaga lume, transmite boursorama.com.
Scăderi la jumătatea zilei de 10,7 % la Hong Kong, 9,7 % la Taipei, 8,7 % la Shenzhen, 6,4 % la Tokyo, 6,3 % la Shanghai, 4,9 % la Seul și 3 % la Mumbai: primele burse deschise după intrarea în vigoare, sâmbătă, a taxelor vamale punitive americane au fost cuprinse de panică.
Mișcarea a fost cu atât mai brutală cu cât China a ripostat vineri, anunțând propriile tarife după ce multe centre financiare asiatice se închiseseră deja pentru weekend, alimentând riscul unei escaladări distructive pentru economia globală.
„Aceasta nu mai este doar o dispută comercială, ci o revizuire sistemică a ordinii economice globale”, ale cărei reguli „sunt demontate în timp real”, a declarat Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.
În același timp, un număr mare de țări încearcă fiecare să îl convingă pe Donald Trump să le menajeze.
„Peste 50 de țări au abordat guvernul cu privire la reducerea barierelor lor comerciale, a tarifelor lor și la oprirea manipulării valutare”, a declarat secretarul de stat pentru finanțe Scott Bessent pentru NBC.
Președintele republican a criticat partenerii economici ai Statelor Unite pentru „jefuirea” acestora. În consecință, el a decis să impună un tarif universal de 10% pentru toate produsele importate în Statele Unite, care a intrat în vigoare sâmbătă.
Acest tarif va fi majorat miercuri pentru câteva zeci de parteneri comerciali importanți, printre care Uniunea Europeană (20%) și China (34%).
„Avem deficite comerciale masive cu China, Uniunea Europeană și multe altele”, a scris Donald Trump duminică pe rețeaua sa socială Truth.
„Singura modalitate de a rezolva acest lucru sunt tarifele, care vor aduce zeci de miliarde de dolari în SUA”, a adăugat el. „Asta este frumos”.
„Vom vedea dacă ceea ce au de propus este credibil”, a explicat Scott Bessent despre partenerii comerciali ai SUA, „pentru că după, 20, 30, 40, 50 de ani de comportament negativ, nu poți începe de la zero”.
În timp ce China a luat deja măsuri de retorsiune, anunțând taxe suplimentare de 34% asupra importurilor americane, liderii europeni și-au intensificat contactele în weekend, înaintea unei reuniuni a miniștrilor comerțului exterior din UE, care va avea loc luni la Luxemburg, pentru a pregăti „răspunsul european la Statele Unite”.
„Lumea așa cum o știam a dispărut”, a sintetizat premierul britanic Keir Starmer această provocare la adresa ordinii comerciale mondiale.
“Tratament pentru a te vindeca”
Întrebat despre reacția violentă a burselor, Donald Trump a declarat duminică, la bordul avionului prezidențial Air Force One, că “uneori trebuie să urmezi un tratament pentru a te vindeca”.
Duminică seara, contractele futures – produse financiare utilizate pentru a prezice direcția piețelor – indicau o nouă scădere a Wall Street luni, după două prăbușiri inițiale joi și vineri.
“Nu poți pierde bani decât dacă vinzi. Iar în acest moment, strategia inteligentă este să nu intri în panică”, a declarat Peter Navarro, consilierul comercial al miliardarului republican, la Fox News.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească luni cu dl Trump la Washington pentru a discuta, printre altele, despre noua taxă vamală de 17% pe care Statele Unite intenționează să o impună Israelului.
La rândul său, cel mai înalt lider vietnamez, secretarul general al Partidului Comunist, To Lam, a solicitat o amânare de „cel puțin 45 de zile” înainte de intrarea în vigoare a taxei vamale de 46% asupra produselor vietnameze exportate în Statele Unite.
În opinia sa, acest lucru ar da timp celor două țări să „ajungă la un acord cât mai repede posibil”.
„Acesta nu este genul de lucru pe care îl puteți negocia în câteva zile sau câteva săptămâni”, a avertizat Scott Bessent, sugerând că aceste taxe ar putea rămâne în vigoare cel puțin câteva luni.
Țările care au propus deschiderea discuțiilor „fac acest lucru pentru că înțeleg că vor suporta o mare parte din aceste taxe vamale”, a declarat Kevin Hassett, consilierul economic principal al Casei Albe.
Prin aceasta, el s-a opus opiniei potrivit căreia noile taxe ar penaliza în principal economia americană, chiar dacă a recunoscut că „ar putea exista unele creșteri de prețuri”. „Nu cred că vom vedea un efect major asupra consumatorilor din SUA”, a insistat el.
Cu toate acestea, majoritatea economiștilor se așteaptă ca noile taxe pe bunurile importate în SUA să provoace accelerarea inflației și să reducă cheltuielile de consum.