Președintele Donald Trump a declarat vineri că ar putea impune tarife la importurile de automobile începând cu 2 aprilie, o măsură care ar tensiona și mai mult relațiile comerciale cu vecinii nord-americani, Europa și restul lumii, relatează Politico.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Trump a făcut această declarație ca răspuns la întrebările unui reporter cu privire la momentul în care ar putea pune în aplicare o amenințare anterioară de a impune taxe auto.

„Poate în jurul datei de 2 aprilie”, a spus Trump în timpul unei ceremonii de semnare a unui ordin executiv în Biroul Oval. Acest lucru s-ar întâmpla la o zi după ce o serie de rapoarte comerciale privind potențiale acțiuni tarifare ar trebui să ajungă la Casa Albă, în temeiul unui ordin executiv pe care l-a semnat în ziua inaugurării.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Context: Anul trecut, Statele Unite au importat produse auto în valoare de 471 de miliarde de dolari. Asta a inclus mașini în valoare de 214 miliarde de dolari, piese în valoare de 192 miliarde de dolari și camioane, autobuze și vehicule speciale în valoare de 65 miliarde de dolari.

Cel mai mare furnizor străin de automobile a fost Mexicul (49 miliarde de dolari), urmat de Japonia (40 miliarde de dolari), Coreea de Sud (37 miliarde de dolari), Canada (28 miliarde de dolari) și Germania (25 miliarde de dolari).

În prezent, Mexicul, Canada și Coreea de Sud au acces fără taxe vamale în Statele Unite pentru majoritatea automobilelor lor, presupunând că respectă dispozițiile privind „regulile de origine” pentru automobile din cadrul acordurilor de liber schimb pe care le au cu Statele Unite.

Cu toate acestea, acordul SUA-Mexic-Canada este deja în pericol de a deveni irelevant din cauza amenințării lui Trump de a impune un tarif de 25 % Mexicului și Canadei din cauza preocupărilor legate de securitatea frontierelor. Președintele a amenințat inițial că va impune aceste tarife la începutul acestei luni, dar le-a amânat până la 12 martie, în timp ce liderii guvernamentali negociază.

Joi, Trump a semnat un ordin executiv care îi permite să impună tarife reciproce pentru fiecare țară în parte în următoarele săptămâni sau luni, pe baza unei evaluări a tarifelor și a altor bariere comerciale ale fiecărei țări.

Eventualele tarife auto ar putea fi adăugate la aceste rate tarifare reciproce.