Teoria care stă la baza strategiei tarifare a președintelui Trump este o renaștere a producției americane, cu scopul de a recrea peisajul muncii din anii 1950, transmite Business Insider. În timp ce industria prelucrătoare a scăzut pe măsură ce economia SUA s-a orientat către servicii, sondajele indică faptul că 80% dintre americani cred că țara ar beneficia de mai multe locuri de muncă în industria prelucrătoare, însă doar 25% și-ar dori ei înșiși un astfel de loc de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cu toate acestea, realizarea acestei viziuni se confruntă cu obstacole semnificative. Relocarea producției este un proces îndelungat, împiedicat de incertitudinea politică. În plus, progresele tehnologice au modificat fundamental activitatea de producție, reducând nevoia de forță de muncă numeroasă.

Economistul Kyle Handley remarcă trecerea la locuri de muncă în sectorul serviciilor datorită educației, bogăției și schimbării preferințelor, adăugând: „Există o mulțime de locuri de muncă la care, dacă stăm și ne gândim un minut, poate că ne bucurăm că nimeni din SUA nu mai trebuie să le facă.”

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

O problemă critică este reticența forței de muncă. Mulți lucrători preferă actualele locuri de muncă în domeniul serviciilor în detrimentul funcțiilor din fabrici, potențial mai prost plătite și mai puțin sigure, care nu beneficiază de sprijinul puternic al sindicatelor din trecut.

„Readucerea unui loc de muncă în producție este departe de a fi un panaceu pentru calitatea locurilor de muncă în SUA… dacă readucem o grămadă de locuri de muncă nesindicalizate în producție în SUA, acest lucru nu se va întâmpla”, spune Josh Bivens, de la Economic Policy Institute afirmă.

În plus, SUA se confruntă cu un deficit de lucrători în industria prelucrătoare, estimându-se că aproape 2 milioane de locuri de muncă vor rămâne neocupate până în 2033 din cauza îmbătrânirii forței de muncă, a lipsei de competențe și a lipsei de interes din partea generațiilor tinere.

Nostalgia pentru anii 1950 ignoră adesea realitățile dure ale muncii în fabrici din trecut și faptul că automatizarea continuă să remodeleze sectorul. După cum subliniază Betsey Stevenson, profesor de economie la Universitatea din Michigan, „schimbările tehnologice au redus numărul de lucrători necesari în industria prelucrătoare, astfel încât nu mai există locuri de muncă în industria prelucrătoare în stilul anilor 1950.”