Unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din România, tunelurile ”Daniela” și ”Alina”, care traversează Dealul Momaia avansează rapid. Imagini noi cu șantierul tronsonului 4 din autostrada Sibiu – Pitești, porțiunea dintre Tigveni și Curtea de Argeș arată un progres semnificativ, scrie Turnul Sfatului.
Noi imagini cu Dealul Momaia: „Daniela” și „Alina” vor fi gata mai repede
Tronsonul 4 al autostrăzii, care leagă localitățile Tigveni și Curtea de Argeș pe o distanță de 9,86 kilometri, a înregistrat progrese semnificative.
Tuneluri gemene, denumite “Daniela” și “Alina”, cu o lungime de aproximativ 1,35 kilometri, reprezintă o premieră în construcția de autostrăzi din România.
Conform informațiilor disponibile până în ianuarie 2025, stadiul lucrărilor a depășit 60%, după primele 18 luni de execuție din cele 44 prevăzute în contract.
Constructorul austriac PORR Construct SRL a reușit să avanseze rapid, ceea ce sugerează posibilitatea finalizării lucrărilor înainte de termenul contractual din februarie 2027.
Lucrările s-ar putea încheia in 2026
Din această primăvară, compania a început producția de elemente prefabricate necesare pentru tuneluri, utilizând propria stație de prefabricate pentru a produce predale și antretoaze, o premieră în proiectele de autostradă din România.
„Avem motive serioase să fim încrezători că termenul din februarie 2027 va fi devansat: ritmul de până acum, seriozitatea PORR și tradiția de a livra proiecte remarcabile înainte de termenele contractuale”, au transmis reprezentanții Porr România, antreprenorul general al proiectului, citat de Arena Construcțiilor.
“Acesta este primul nostru proiect cu propria stație de prefabricate, în care producem și predalele (31.200 mp), și antretoazele necesare în zona tablierelor metalice (și acestea o premieră în proiectele de autostrada executate în România) la suprastructură a două poduri”, au explicat constructorii.
Tunelurile „Daniela” și „Alina” sunt proiectate cu galerii duble, câte una pentru fiecare sens de mers, și au o lungime de aproximativ 1,35 kilometri fiecare. Construcția acestor tuneluri implică tehnologii avansate și soluții inginerești complexe, având în vedere geologia variată a zonei și necesitatea asigurării stabilității structurale.