Palele turbinelor eoliene scoase din funcțiune sunt folosite acum pentru construcția de poduri, în Irlanda, ca o soluție inovatoare pentru a face față problemei majore de reciclare cu care se confruntă industria eoliană, scrie Euronews.
Multe pale de turbine eoliene ajung acum la sfârșitul duratei lor de viață, pe măsură ce industria s-a maturizat. Multe altele sunt scoase din funcțiune devreme din cauza cerințelor operaționale de instalare a unor turbine mai mari, capabile să producă mai multă energie. Până în 2023, aproximativ 15.000 de pale de turbine vor fi scoase din funcțiune în Marea Britanie și UE.
Numai în Irlanda, peste 11.000 de tone de pale vor fi scoase din funcțiune până în 2025. Universitatea Strathclyde a prezis că deșeurile globale ale turbinelor eoliene vor crește de la 400.000 de tone pe an în 2030 la două milioane de tone până în 2050.
În afară de faptul că palele sunt uriașe, plasticul și fibra de sticlă armată utilizate la construcția lor nu sunt biodegradabile.
„Palele turbinelor eoliene sunt extrem de greu de reciclat. Ideile despre ce să facem cu ele, după ce ajung la maturitate, variază de la transformarea lor în tobogane de joacă până la prelucrarea în lipici și vopseluri”, explică Harrison O’Hara de la consorțiul Skanska Costain Strabag, care construiește legături feroviare de mare viteză în Marea Britanie.
Însă rezistența ridicată a materialului și structura interioară goală a lamelor au dus la decizia de a explora posibilitatea utilizării acestora ca înlocuitor pentru oțel în proiecte de construcții, cum ar fi podurile pietonale.
În Eire, University College Cork a început testele pentru a încorpora secțiuni ale lamelor într-un pod peste autostrada Middleton-Younghal.
O opțiune similară a fost adoptată de contractorul britanic de cale ferată de mare viteză, Skanska Costain Strabag. Compania a lucrat cu Centrul Național pentru Compozite pentru a înlocui oțelul cu palele de turbine eoliene retrase, pentru a consolida betonul, utilizând un proces de reducere a producției de carbon cu până la 90%.
Secțiunile lamelor vor fi utilizate în căile de acces temporare, în secțiunile superioare ale pereților de beton și a soclurilor cu pământ.
Dacă aceste proiecte ale Re-Wind și Skanska Costain Strabag se vor dovedi o reușită, ele ar putea deschide calea ca palele turbinelor eoliene să devină un element important în industria construcțiilor.
Alte inițiative s-au concentrat pe modalitățile de reciclare a materialelor care alcătuiesc lamele. Compania daneză Vestas Wind Turbine Systems a colaborat cu Universitatea Aarhus pentru a dezvolta o tehnică care permite descompunerea materialelor compozite termorezistente în fibre și epoxidice (o clasă de materiale plastice).
Acesta este urmat de un proces care permite ca epoxidul să fie împărțit în componente de bază, care pot fi apoi utilizate pentru construirea de noi pale de turbine.
Compania norvegiană Akers Horizons, care face parte din Aker Offshore Wind, și-a îndreptat atenția asupra materialelor din fibră de sticlă. Lucrând cu Universitatea din Strathclyde, a conceput un sistem unic pentru recuperarea și tratamentul termic al fibrei.