Finanțele mondiale se confruntă luni cu puternice turbulențe, după ce societatea de investiții Archegos Capital Management a procedat la o vânzare masivă de acțiuni, iar două mari bănci au avertizat deja asupra unor posibile corecții în minus pentru rezultatele din primul trimestru potrivit Le Figaro.
Principalele instituții afectate – numărul doi în sectorul bancar elvețian, Credit Suisse, ale cărui acțiuni cădeau cu 13,5% pe Bursa din Zurich în jurul orei 8,50 GMT, și banca japoneză Nomura, care a închis în scădere cu 16,33% la Tokyo. Probleme acuză și Deutsche Bank, în scădere cu 5,50%, dar și francezii de la BNP Paribas, unde acțiunile cădeau cu 2,34%.
Vineri, Archegos Capital Management, care gestionează averea omului de afaceri Bill Hwang, a renunțat masiv la acțiuni deținute în companii americane din media și în societăți chinezești cotate pe bursa din New York, după cum anunța Bloomberg, care cita surse apropiate dosarului.
Această vânzare în bloc în valoare de peste 20 de miliarde de dolari, neobișnuită prin amploarea sa, a fost realizată în special băncilor americane de afaceri Morgan Stanley și Goldman Sachs, potrivit sursei citate. Vânzarea a vizat în special acțiuni la societăți chinezești, precum giganții Baidu Inc și Tencent Music Entertainment Group, retailerul online de reduceri Vipshop Holding și companiile americane ViacomCBS și Discovery.
Luni, banca japoneză Nomura a avertizat că un „eveniment” de vineri, 26 martie, „ar putea supune una dintre filialele sale din Statele Unite unei pierderi semnificative”, provenită din tranzacțiile legate de un client american. Banca niponă evaluează în prezent potențiala pierdere și posibilele sale repercusiuni asupra rezultatelor financiare, apreciind pentru moment că problemele legate de acest client ar putea să o coste 2 miliarde de dolari.
Deja afectată de falimentul societății britanice Greensill, banca Credit Suisse a emis și ea un avertisment legat de rezultatele sale. Numărul doi pe piața bancară elvețiană a evocat de asemenea probleme legate de un „fond speculativ cu sediul în Statele Unite” și care s-ar putea traduce printr-o pierdere substanțială, fără a oferi însă o evaluare. Banca elvețiană, care este în curs de dezangajare din acest fond, a evocat un impact „semnificativ și substanțial” pentru rezultatele din primul trimestru.
Ca și Nomura, banca nu a precizat numele fondului speculativ aflat la originea acestei potențiale pierderi. În ambele cazuri ar fi însă vorba de Archegos Capital Management, potrivit unor surse apropiate dosarului.