Metodic și hotărât, Turcia își extinde influența geopolitică în Balcani, printr-o rețea de acorduri militare bilaterale cu state cheie din regiune. Această strategie – care pare să urmeze doctrina „profunzimii strategice” – a fost deja reliefată în acordurile cu Albania, Kosovo, Macedonia de Nord și România, cu scopul de a consolida o prezență turcească permanentă în vecinătatea Greciei.
Consolidarea influenței cu ajutorul dronelor și a unor baze militare
Acordul emblematic este cel cu Albania, cu o investiție de 3,5 miliarde de dolari. Include, printre altele, desfășurarea de drone Bayraktar TB2, crearea de baze militare și infrastructură, precum și instruirea personalului militar. Potrivit unor relatări de presă, cel puțin 6 drone au fost deja livrate, în timp ce sunt așteptate alte 15.
Acțiuni similare sunt întreprinse și în Kosovo, Macedonia de Nord și România, unde Turcia își asumă roluri care depășesc competențele tradiționale ale NATO. Ankara oferă programe de înarmare, know-how și, în unele cazuri, chiar prezența unor trupe pe teren.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Influența Greciei lipsește
În ciuda importanței strategice a evoluțiilor pentru politica externă a Greciei, reacția Atenei este caracterizată prin lipsa de acțiune. Absența unor inițiative similare ridică semne de întrebare cu privire la planurile diplomației grecești în fața unei Turcii care pare să „strângă lațul” în vecinătatea Greciei.
Noul peisaj geopolitic
Mișcările Turciei arată că aceasta nu se mai limitează la cadrul NATO, ci urmărește o consolidare strategică independentă în regiune. Dacă acest curs continuă fără nicio piedică, se creează treptat un „arc militar” turcesc de la Marea Adriatică la Marea Neagră, cu implicații pe termen lung pentru echilibrul de putere din Balcani.