Turcia face eforturi pentru a începe din martie utilizarea de gaze din Marea Neagră

Turkey-erdogan-large-1024x683 Foto: Atlanticcouncil.org

Eforturile pentru a pune în funcțiune rezervele de gaze naturale din Marea Neagră ale Turciei în luna martie continuă fără întreruperi, a declarat duminică directorul general al Turkish Petroleum Corporation (TPAO), Melih Han Bilgin, potrivit Daily Sabah.

“Ne apropiem de etapa finală a lucrărilor”, a declarat el pentru Agenția Anadolu (AA).

Bilgin a precizat că lucrările efectuate pe mare și pe fundul mării, precum și liniile de transport maritim și instalațiile de producție terestre continuă rapid.

Subliniind că TPAO depune eforturi susținute pentru a da în folosință gazul din Marea Neagră până în luna martie, Bilgin a declarat: “Testele funcționale pentru punerea în funcțiune a celei mai recente instalații sunt puse în aplicare pas cu pas.”

Cel mai recent, în decembrie, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că nava de foraj Fatih a descoperit rezerve suplimentare de 58 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale la o adâncime de 3.023 de metri (9.917 picioare) în blocul Çaycuma 1 din Marea Neagră.

El a precizat că rezervele de gaze naturale ale Turciei din Marea Neagră totalizează 710 bcm, cu o valoare de piață de 1.000 de miliarde de dolari (18.750 de miliarde de lire turcești).

Ankara își propune să înceapă să pompeze gazul în rețeaua națională în 2023, la centenarul Turciei moderne, cu o producție de platou susținută începând din 2027-2028.

În prezent, Turcia operează două nave de cercetare seismică, Oruç Reis și Barbaros Hayrettin Pașa, și trei nave de foraj: Fatih, Kanuni și Yavuz. Se așteaptă ca cele trei nave de foraj să își unească eforturile în curând și să lucreze simultan în Marea Neagră pentru a accelera utilizarea gazelor naturale descoperite în regiune.

In 2022, țara a forat 94 de sonde de explorare și 56 de sonde de producție. În 2023, conform declarațiilor anterioare ale ministrului Energiei, guvernul va avea un total de 207 sonde cu 134 de centre de explorare și 73 de centre de producție.

Subliniind că Turcia are o cerere mare de țiței și gaze naturale, Bilgin a declarat: “Raportul dintre produsele noastre și consumul nostru este de aproximativ 10% în cazul țițeiului și de sub 1% în cazul gazelor naturale”, ceea ce face ca țara să fie foarte dependentă de sursele din străinătate.

“Ne-am intensificat eforturile pe drumul către independența energetică a Turciei și vom continua eforturile”, a spus el.

În ceea ce privește activitățile de procesare a gazelor naturale, Bilgin a subliniat că tehnicienii și inginerii turci lucrează foarte mult la instalația de procesare a gazelor naturale Filyos.

 

Foto: Atlanticcouncil.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *