Turcia se pregătește să folosească gazul din rezervele uriașe de 710 miliarde de metri cubi descoperite în Marea Neagră

gaze marea adriatica Foto: © Roberto Binetti | Dreamstime.com

Turcia se pregătește să pompeze în sistemul național de distribuție gazul extras din Marea Neagră, iar din luna mai acesta va fi livrat gospodăriilor, scrie Sabah, potrivit Rador.

Unul dintre cele mai importante proiecte energetice din Turcia, includerea gazului natural din Marea Neagră în sistemul național de transport și distribuție, se apropie de finalizare. În cadrul proiectului privind exploatarea zăcământului gazeifer Sakarya, derulat de Compania Petrolieră din Turcia (TPAO), s-a ajuns în etapa conectării la rețeaua națională a rezervelor uriașe de 710 miliarde de metri cubi de gaze naturale descoperite în perioada 2020-2022 în Marea Neagră.

Gazul natural descoperit de nava de foraj Fatih va ajunge pe țărm în cursul acestei luni iar în luna mai va ajunge în gospodării.

Într-o primă etapă, gazul la a cărui exploatare lucrează 8.000 de persoane în segmentul terestru și peste 2.000 de persoane în segmentul maritim va ajunge în instalațiile de pe țărm pe 20 aprilie, când va fi organizată o ceremonia la care va participa și președintele Erdoğan.

Va fi exportat și în Europa

Financial Times scrie că în curând va fi livrată prima tranșă de gaz natural descoperită de Turcia și Marea Neagră și subliniază că este „cel mai ambițios proiect energetic al Turciei”.

Furnizând detalii în analiza publicată, Financial Times amintește că în prima fază vor fi extrase 10 milioane de metri cubi, în faza a doua 40 de milioane de metri cubi iar în faza a treia, 60 de milioane de metri cubi.

În prima fază va fi asigurat 15% din necesarul Turciei iar în etapa a doua se urmărește acoperirea unui procent de 40% din necesarul de gaze naturale al Turciei. În cadrul proiectului se are în vedere și exportul pe piețele europene.

În analiză se amintește faptul că la nivel european, numeroase țări se confruntă cu întreruperi în aprovizionarea cu gaz rusesc, în urma sancțiunilor aplicate Moscovei pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina. În acest context, Turcia prezintă un potențial important în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a Europei.

Financial Times subliniază că o parte din gazul exploatat la zăcământul din Sakarya va fi exportat și că piața europeană a gazului poate fi un client foarte bun.

Bloomberg transmite mesajul că „Turcia își va reduce dependența externă”. Bloomberg publică informații detaliate legate de proiect și subliniază că deși nu a fost stabilită cantitatea de gaze destinate exportului, Turcia nu va avea dificultăți în a-și găsi clienți. Pe de altă parte, Bloomberg notează că relațiile pe care le are Ankara cu Rusia ar putea transforma Turcia într-un important centru energetic.

Foto: © Roberto Binetti | Dreamstime.com

Comentarii

  1. Si Romania ce dreaq face ? Doarme-n cizme – ca de obicei ! Pot sa va informez ca DACA turcaletii incep exploatarea masiva A GAZELOR NATURALE din Bazinul Marii Negre – prin migrarea gazelor Romania va pierde importante cantitati de gaze ! Sau asa e Ordinul Lui Putin de la Kremlin ? Ca sa se aleaga praful de bogatiile Romaniei ? Hai sa-l intrebam pe Ilici Iliescu KGB cum sta treaba – ca doar el LA ORDINUL Moskovei a distrus industria Romaniei ! Pardon ! A modernizat-o si “privatizat-o” – nu pe bani gheata ci pe ciubucuri ! Incasate de cine oare ?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *