Turism culinar: Cele mai bune destinații în Italia pentru paste, arancini și deserturi, recomandate de un ghid turistic

italia turism mancare Sursa foto: Pexels

Fie că vă plac mâncărurile sărate, cum ar fi arancini sau pastele proaspete, fie că preferați dulciurile, destinațiile mai puțin explorate ale Italiei au multe de oferit oricărui vizitator, arată un articol Eurnoews Travel, care adună câteva recomandări făcute de un ghid de turism.

“De la peisajele luxuriante la mâncarea impecabilă, nu veți duce niciodată lipsă de lucruri de făcut – sau de mâncat – într-o evadare în Italia”, spune ghidul turistic Lorne Blyth. După ce a călătorit în întreaga țară – atât profesional, cât și personal – timp de peste 20 de ani, continuă să descopere destinații nedescoperite și deliciile lor culinare.

Lorne a fondat Flavours Holidays pentru a împărtăși aceste experiențe culinare și culturale de neuitat cu călătorii din întreaga lume.

În calitate de student, Lorne a căzut sub farmecul stilului de viață “dolce vita” și al contrastului dintre Italia și Scoția sa natală. Cultura vibrantă, istoria bogată și ospitalitatea caldă a Italiei au inspirat-o să aprofundeze minunile acestei țări și să își creeze o carieră în jurul acesteia.

Compania ei de turism găzduiește acum vacanțe specializate în cinci regiuni diferite, de la pictură în Toscana la Pilates în Puglia, punând accentul pe oferirea de experiențe autentice în medii cu adevărat locale.

Cu participarea ei, Euronews a alcătuit o listă cu locurile pe care trebuie să le vedeți, dar care sunt prea puțin vizitate în Italia – cu idei despre ce să mâncați atunci când ajungeți acolo.

Evadare din aglomerație pe insula Giglio

“Amplasată în largul coastei Toscanei, insula Giglio este o adevărată bijuterie ascunsă, oferind o evadare perfectă din aglomerație”, povestește Lorne pentru Euronews Travel.

Acest loc relativ necunoscut se mândrește cu plaje virgine, ape cristaline și sate fermecătoare – iar Lorne îl recomandă fie pentru o escapadă de weekend, fie pentru o retragere prelungită, explorată într-un ritm mai lent.

Restaurantele de pe întreaga insulă servesc mâncăruri simple și specialități culinare toscane îmbogățite cu ingrediente locale. Așteptați-vă la mult pește proaspăt, perfect pentru a fi mâncat după ce ați făcut o drumeție pe unul dintre traseele pitorești din Giglio sau ați descoperit unele dintre golfurile izolate.

Lorne numește insula un “paradis neatins”.

“Este un adevărat sanctuar de liniște și frumusețe naturală, care abia așteaptă să fie explorat”, spune ea.

Bunătăți dulci din Puglia în Salento

Pentru mulți dintre cei care călătoresc în Italia, “călcâiul” țării este adesea trecut cu vederea. Cu toate acestea, Puglia ar trebui adăugată pe orice listă și, în sud, veți găsi Salento. O regiune cu un farmec autentic, găzduiește plaje aparent nesfârșite, multe dintre ele fiind considerate printre cele mai bune din lume.

“Începeți-vă ziua cu o baie răcoritoare la Cala dell’acqua viva și scăldați-vă în uimitoarele ape turcoaz”, recomandă Lorne. După o baie, spune ea, “alăturați-vă localnicilor de la Martinucci Cafe din orașul pitoresc Castro, unde puteți savura o prăjitură pasticciotto [o prăjitură dulce tipică din Puglia] asociată cu un cappuccino cremos”.

Întreaga regiune este mult mai puțin călcată decât o mare parte din Italia, fiind perfectă pentru a descoperi plaje ascunse și sate pitorești.

“Salento este un adevărat paradis pentru cei care caută o experiență italiană autentică”, spune Lorne. “Gustă din adevărata viață locală, atât prin mâncarea sa, cât și prin peisajele rustice.”

Arancini în Scopello

Scopello, în Sicilia, este un sat liniștit care se găsește de-a lungul coastei accidentate a insulei mereu populare. “Vizitați istorica [fostă zonă de pescuit] Tonnara și relaxați-vă cu un spritz Aperol răcoritor în timp ce priviți apusul de soare pe Marea Mediterană”, sugerează Lorne.

Cunoscută pentru stâncile sale dramatice, apele cristaline și atmosfera fermecătoare, Scopello este, spune Lorne, “o adevărată bijuterie ascunsă care așteaptă să fie explorată… unde istoria se întâlnește cu frumusețea naturală uimitoare, permițând o evadare siciliană perfectă”.

Nici o vizită pe insulă nu este completă fără o degustare a celei mai emblematice oferte culinare – arancini.

Se spune că aceste chiftele de orez somptuoase își au originea în Sicilia secolului al X-lea, într-o perioadă în care insula se afla sub dominație arabă. Timp de secole, au fost extrem de populare și unde ar fi mai bine să încercați aceste delicii savuroase decât la locul unde au fost create?

Paste proaspete în Lari

Toscana este sinonimă cu pastele, iar orașul pitoresc de pe deal Lara, aflat în inima regiunii, vă va arăta de ce. În timpul unei vizite în acest oraș, plin de străzi vechi, străjuite de arhitectură medievală, Lorne recomandă o vizită la fabrica legendarei familii Martelli.

Înființată de frații Guido și Gastone Martelli în 1926, afacerea este renumită pentru tradiția sa artizanală de fabricare a pastelor. “Gustați paste proaspete și alte delicatese locale și scufundați-vă în aromele adevăratei bucătării toscane”, spune Lorne.

Este un oraș perfect pentru gurmanzi, unde, adaugă ea, “tradițiile străvechi și aromele locale sunt combinate pentru a crea cea mai bună experiență culinară toscană”.

Dolomiții după topirea zăpezii

Deși Dolomiții din nord-estul Italiei sunt poate cel mai bine cunoscuți pentru pârtiile de schi și pentru zăpadă, merită o vizită și primăvara și vara.Pe măsură ce temperaturile cresc, Lorne sugerează să luați parte la un Hugo spritz, “o întorsătură încântătoare a clasicului Aperol spritz”, preparat cu lichior de flori de soc, mentă și prosecco.

Savuroasa băutură a fost inventată în 2005 de barmanul Roland Gruber în orașul Naturno din Dolomiți – și de atunci a câștigat popularitate în toată Europa.

Cântând laudele regiunii, Lorne recomandă o vizită în zona muntoasă: “Înconjurați de vârfuri impunătoare și pajiști luxuriante, Dolomiții oferă o evadare senină din agitația vieții de oraș. “Bucurați-vă de priveliștile uluitoare și scufundați-vă în frumusețea naturală a acestui lanț muntos încântător.”
Locul ei preferat? Satul Corvara, perfect în orice perioadă a anului.

“Corvara încântă cu priveliștile sale montane uimitoare și străzile fermecătoare”, spune Lorne pentru Euronews Travel. “Satul pitoresc este un paradis pentru pasionații de activități în aer liber, oferind schi iarna (inclusiv un après excelent!) și drumeții vara, în mijlocul unor împrejurimi alpine uimitoare.”

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *