TVA de 5% pentru fotovoltaice. Ministerul Finanțelor ia în calcul o intervenție legislativă, după ce firmele au reclamat că, în lipsa normelor de aplicare, nu știu cum să factureze cotele diferite de TVA / Senatul corectează

casa panouri solare fotovoltaice Sursă foto:Pixabay

După ce firmele au reclamat către Economedia că legea care a redus TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice este neclară, Ministerul Finanțelor transmite că a inițiat demersuri la autoritățile competente și ia calcul o intervenție legislativă. Totodată, Senatul a venit cu clarificări, prin alt proiect de lege aflat acum în dezbatere.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat la mijlocul lunii ianuarie o lege prin care TVA scade de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice, pentru persoane fizice și instituții.

Cu toate acestea, legea nu are încă norme de aplicare, așa că numeroase firme nu știu încă dacă și alte componente ale unui sistem solar sunt cuprinse în același regim de taxare. Acestea ridică, de asemenea, și alte întrebări cu privire la aplicarea legii și spun pentru Economedia că autoritățile întârzie să le transmită clarificări.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

De exemplu, firmele afirmă că nu este cunoscută lista cu materialele care intră în categoria „kituri de instalare”. „Trebuie să știm, deoarece un șurub sau un cablu electric are TVA 19% pe piața normală. Dacă este inclus în kit se va impozita doar cu 5%?”, arată acestea.

O altă nelămurire este, de asemenea, dacă invertoarele (aparat care transformă curentul continuu în curent alternativ) intră la categoria „componente”, ținând cont că panourile fotovoltaice nu au componente.

Firmele vor să înțeleagă, de asemenea, ce înseamnă „soluții complete” și cer autorităților să specifice lista completă cu produsele cuprinse în intenția legiuitorului. (Detalii AICI)

Aceleași probleme au fost semnalate și pe grupurile de consultanți fiscali și contabili de pe rețelele sociale, dar și de alți consultanți.

Și consultantul fiscal Gabriel Biriș a reclamat că, începând din 16 ianuarie (data intrării în vigoare a legii), există două cote de TVA aplicabile pentru aceleasi produse (5% și 19%), ceea ce „evident că va produce încurcături (mai ales ca inca nu avem norme de aplicare, care norme nici măcar nu sunt prevăzute a fi emise)”.

Ministerul Finanțelor ia în calcul o intervenție legislativă

Ministerul Finanțelor a transmis la solicitarea Economedia, că ia în considerare o intervenție legislativă pentru clarificare.

„Precizăm că, în vederea clarificării aspectelor care ridică probleme de aplicare, instituția noastră a inițiat demersuri la autoritățile competente, urmând ca după primirea răspunsurilor să analizeze oportunitatea unei intervenții legislative”, arată un răspuns al instituției pentru Economedia.

Senatul vine cu clarificări

Senatorii au votat recent un proiect de lege prin care cota redusă de TVA la lemnul de foc este aplicată și pentru alte materiale lemnoase. Aceștia au profitat de ocazie pentru a clarifica și problemele la legea privind scăderea TVA la panourile fotovolatice, scrie profit.ro.

Potrivit modificărilor adoptate de senatori, forma în vigoare – „livrarea și instalarea” – ar însemna impunerea unei condiții cumulative pentru acordarea facilității fiscale de cotă redusă de TVA de 5% respectiv de a oferi un pachet complet de livrare și instalare, ori nu toți comercianții care livrează astfel de produse oferă și servicii de instalare și nu agenții economici autorizati ANRE sau ISCIR, care prestează serviciile de instalare, pot oferi serviciile de livrare.

Astfel, arată aleșii, litera legii este „contrară spiritului legii de a oferi facilități fiscale de natură a încuraja instalarea de soluții energetice cu un impact redus asupra mediului și de a încuraja independența energetică”.

Prin urmare, cota de 5% a TVA se va aplica pentru „livrarea și/sau instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, precum si sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de particule”.

Prin noua formulă, pentru a garanta o interpretare ce permite acordarea facilității fiscale pentru livrarea și/sau instalarea de pompe de căldură, acestea au fost explicit menționate.

Totodată, sintagma în vigoare, „sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile” necesita o clarificare gramaticală. Pe de o parte se înțelegea că emisiile scăzute sunt de înaltă eficiență, când în fapt este vorba despre sisteme de încălzire de înaltă eficiență și, pe de altă parte, necesita o completare cu sintagma „pompe de căldură”, întrucât Anexa V a celor două Regulamente se referă la valori de referință ăentru aparate de încălzire locală cu combustibil solid. Prin urmare, acurm s-ar acorda facilitatea de 5% a TVA doar pentru centrale pe combustibil solid, nu si pentru centrale pompe de căldură, așa cum a intenționat inițiatorul.

De asemenea, „emisiile de PM” (Particulate Matter emissions) nu este o sintagmă consacrată nici în textul legii și nici în Regulamentele invocate. Sintagma corectă este „emisiile de particule”.

Sintagma „soluții complete” nu era definită niciunde în lege, ceea ce însemnă că aplicarea acelei prevederi este dificilă sau chiar imposibilă. Se propune renunțarea la acea sintagmă și înlocuirea ei cu „toate componentele necesare achiziționate separat”, lista de componente fiind detaliată în noile prevederi.

Pentru a clarifica modul de aplicare a legii și a preveni posibile interpretări eronate, aleșii detaliază acum și componentele pentru care se acordă cota redusă de TVA.

Pentru a încuraja achiziția de dispozitive eficiente din punct de vedere energetic, se stabilește faptul că un dispozitiv de „înaltă eficiență” are cel puțin clasa energetică B, în conformitate cu Anexa II din Regulamentul 811/2013. Practic, pe lângă condiția deja stabilită privind emisiile instalațiilor de încălzire, se stabileste o condiție privind eficiența acestora, condiție ce la rândul ei poate fi probată prin eticheta energetică, ca și în cazul emisiilor de particule.

În cazul panourilor fotovoltaice, termenii generici (cablaj, conectică etc.) se rezumă la componentele necesare punerii în funcțiune a echipamentului, iar în cazul solutiilor de încălzire, fie că este vorba despre panouri solare termice, pompe de căldură sau sisteme de încălzire pe combustibil solid, se includ componentele necesare punerii în funcțiune a echipamentului, dar nu și componentele sistemului de radiatoare/ încălzire în pardoseală etc. Acestea pot varia de la o locuință sau alta și depășesc scopul legii, argumentează autorii modificărilor.

Se clarifică totodată, că aceste componente se pot vinde sub formă de kit complet sau pe bază de componente, la bucată, dar cu obligașia depunerii unei declarații pe propria răspundere.

Prin urmare, prin noile prevederi, senatorii introduc obligativitatea declarației pe propria răspundere, prin care atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice pot beneficia de cota redusă de TVA cât timp imobilul pentru care achiziționează produsele prevăzute fie are destinația de locuință, fie este o clădire a administrației publice centrale sau locale sau o clădirile a entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: