Uber dejoacă toate previziunile și anunță un profit net de 892 milioane dolari în trimestrul patru din 2021

uber, aplicatie uber, ride sharing Sursa foto: Pexels

Uber a anunțat un profit de 892 de milioane de dolari în trimestrul patru din 2021 și o cifră de afaceri de 5,8 miliarde de dolari, în ciuda prognozelor care indicau o nouă pierdere pentru gigantul american, potrivit Le Figaro.

Acțiunile companiei se apreciau cu peste 5% în tranzacțiile electronice după închiderea bursei din New York.

Uber a fost afectat puternic de restricțiile impuse de pandemie în 2020 și 2021, dar a ales să investească în activitatea de livrare. Pe ansamblu, în perioada octombrie – decembrie, activitatea de livrări a adus Uber 2,4 miliarde de dolari (+78% în ritm anual), în timp ce activitatea de transport persoane 2,3 miliarde (+55%). Pe ansamblul anului 2021, Uber a avut venituri de 17,5 miliarde de dolari iar pierderea a fost redusă la 496 milioane, față de minus 6,8 miliarde în 2020.

Dar Uber nu a reușit încă să dovedească că modelul economic pe care l-a creat, «gig economy», este viabil din punct de vedere social. Statutul de lucrător independent pentru șoferi, esențial în modelul de afaceri, este pus în discuție în mai multe țări.

Bătălia are loc acum în statul în care s-a născut Uber, în California. Statul a votat în 2019 o lege care consideră șoferii drept angajați. Uber a contraatacat în 2020 prin aprobarea prin referendum a statutului de lucrător independent. Referendumul a fost declarat neconstituțional de un judecător în luna august. Disputa continuă.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *