UCM Reşiţa, companie care fabrică hidroagregate şi echipamente hidromecanice, cea mai veche unitate industrială din România, a intrat în faliment, a decis Tribunalul Bucureşti.
Firma a fost în insolvență 13 ani, din 2011, și a fost preluată în 2024 de Hidroelectrica, având o valoare de piaţă de 59,9 milioane lei.
La 31 decembrie 2024, UCM Reşiţa SA avea un efectiv de 38 angajaţi.
În anul 2024, UCM Reşiţa a avut o cifră de afaceri de 5,55 milioane lei, în scădere de la 38 milioane lei în 2023, la un profit de 20,34 milioane lei (comparativ cu o pierdere de 12,4 milioane în anul 2023).
În data de 26.10.2021 Adunarea Creditorilor a aprobat Planul de reorganizare al activităţii debitoarei UCM Reşiţa SA propus de către Administratorul judiciar. În data de 01.02.2022 prin Sentinţa civilă nr. 351 din 01.02.2022 judecătorul sindic a confirmat Planul de reorganizare aşa cum a fost aprobat de către Adunarea Creditorilor în 26.10.2021.
Societatea deţine o suprafaţă totală de 28 hectare amplasată pe cele două platforme industriale (ABC şi Câlnicel) precum şi în alte zone din municipiul Reşiţa şi din oraşul Anina.
De asemenea, societatea deţine numeroase alte active din afara sferei de producţie actuale, atât în Reşiţa (Casa de cultură, Grădiniţa cu Program Prelungit “Semenic”, denumită anterior Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7, o garsonieră pe str. Ion Corvin, 239 de apartamente în foste cămine de nefamilişti etc.), cât şi în Anina (Fabrica de Şuruburi).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
UCM, preluată de Hidroelectrica, după o insolvență de 13 ani
UCM Reşiţa a fost preluată de Hidroelectrica prin societatea Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice, a anunţat în martie Euro Insol, administratorul judiciar al UCM.
Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele şi licenţele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare şi îmbunătăţire a hidroagregatelor şi echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariaţi”, se arată în comunicatul Euro Insol.
Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa S.A., inclusiv conducerea societăţii de către administratorul judiciar.
Administratorul judiciar a menținut societatea în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani, procedura insolvenţei fiind deschisă în anul 2011.
Compania națională Hidroelectrica a anunțat în luna mai că va investi un miliard de lei în Uzina Constructoare de Mașini Hidroenergetice S.R.L. (fosta UCM Reșița), în următorii patru ani, arată un comunicat de presă.
Acest buget se va concretiza în două direcții, respectiv 500 milioane lei participare la investiții directe în UCMH care constau în investiții în resursa umană, modernizare capacitate de producție, modernizare hale de fabricație, și 500 milioane lei lucrări de modernizare, retehnologizare și mentenanță la capacitățile de producție ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH.
UCM Reşiţa SA, companie situată în partea de sud-vest a României, a fost fondată în 3 iulie 1771 prin darea în exploatare a primelor furnale şi forje, astfel ca reprezintă cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa.
Începând din anul 1960, UCM Reşiţa a proiectat şi construit peste 90% din echipamentele aferente sistemului hidroenergetic naţional, punând în funcţiune peste 6.325 MW putere instalată, reprezentând 326 hidroagregate.