Ucraina ar putea recolta în acest an o cantitate de grâu cu mult peste estimările oficiale de 17 milioane de tone, traderii şi analiştii intervievaţi miercuri de Reuters apreciind că există şanse pentru o recoltă de grâu cel puţin 24 de milioane de tone, transmite Agerpres.
Oficial, Ministerul Agriculturii de la Kiev a informat că recolta de grâu ar putea scădea semnificativ în 2023, din cauza invaziei ruseşti şi a ocupării unei părţi semnificative a ţării. În 2022 Ucraina a strâns o cantitate de aproximativ 20 de milioane de tone de grâu.
Cu toate acestea, sindicatul traderilor de cereale din Ucraina (UGA) şi analiştii sunt de părere că producţia de grâu din acest an ar putea fi mai mare decât cea de anul trecut.
“Randamentele preconizate sunt destul de mari, variind între 3 şi 8 tone la hectar”, au subliniat UGA şi UkrAgroConsult, într-un raport, adăugând că producţia medie ar putea să se situeze la 5,46 tone la hectar. “Majoritatea fermelor (64%) se aşteaptă la o producţie de peste cinci tone la hectar”, se mai arată în raportul menţionat.
Sindicatul traderilor de cereale din Ucraina spune că 186 de ferme şi companii agricole din întreaga Ucraină au luat parte la sondajul derulat în a doua jumătate a lunii iunie. Potrivit UGA, ţinând cont de datele furnizate de Ministerul Agriculturii cu privire la însămânţările de toamnă şi de primăvară, recolta de grâu din acest an ar putea să se situeze între 23,5 şi 24 de milioane de tone.
“Este vorba de o cifră semnificativ mai mare decât actualele aşteptări ale pieţei, care variază între 15,6 şi 18 milioane de tone”, susţin UGA şi analiştii.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase, însă, atât producţia, cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ţării şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon.
Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a apreciat marţi că Ucraina trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape în exclusivitate prin porturile sale de la Dunăre, deoarece Rusia blochează practic livrările prin porturile de la Marea Neagră.
Potrivit unor date prezentate recent de Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina, cele trei porturi de la Dunăre au exportat o cantitate record de trei milioane de tone de alimente numai în luna mai. Comparativ, o serie de surse citate de Reuters au dezvăluit că, pe toată perioada anului 2021, cele trei porturi ucrainene de la Dunăre au procesat 5,5 milioane de tone de marfă.
Oficialii ucraineni din domeniul transporturilor spun că volumele de export ar putea fi mai mari, dacă ar adânci canalul Bâstroe de pe Dunăre. În urmă cu o lună, un înalt oficial ucrainean declara că autorităţile de la Kiev ar dori să înceapă lucrările pentru a adânci canalul Bâstroe încă din acest an.