Ucraina are depozitele de gaze goale, pentru la iarnă. Cum stă România

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Depozitele de gaz ale Europei sunt pline la o medie de 73%, cu diferențe mari între țări însă. Potrivit datelor compilate de la operatorii de sistem avem un grad de umplere de 94% în Portugalia, 91% în Spania, dar și 42% în Anglia, 49% în Croația. România este la 71%, aproape de media europeană, cu patru luni și jumătate înainte de sfârșitul ciclului de stocare (31 octombrie). Interesantă este situația Ucrainei, unde gradul de umplere a depozitelor este de doar 16%.

Ucraina este, din pricina războiului cu Rusia, țara cea mai vulnerabilă la aprovizionarea cu gaze. Are producție internă, dar insuficientă, și se bazează puternic pe importuri, care se fac prin Polonia și România, pentru că ucrainenii nu mai cumpără deloc gaze din Rusia, deși încă permit tranzitul lor pe la ei prin țară. Cu un grad de umplere de doar 16%, se poate spune că există un risc mare în securizarea cu gaze pentru următorul sezon rece. Este adevărat că industria ucraineană nu prea mai consumă, pentru că nu prea mai există, dar, chiar și așa, consumul Ucrainei se apropie de 20 de miliarde de metri cubi annual, dublu cât al României, din care peste jumătate reprezintă importuri. Dacă nu au gaze stocate în depozite pentru iarnă, atunci trebuie să importe în sezon.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ucraina are una dintre cele mai mari capacități de depozitare din Europa – 31 miliarde metri cubi. Aici stochează, pentru că sunt cele mai mici prețuri, mai multe țări, printre care Polonia, Germania, țările baltice sau Republica Moldova. Este neclar, în acest moment, care este programul de iarnă al ucrainenilor.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Tranzitul de gaze prin România și Bulgaria, către Ucraina, care aduce gaze din Turcia sau terminalele GNL de la Mediterana, se face prin Dobrogea, pe ruta Negru Vodă – Isaccea, unde există trei conducte magistrale din perioada comunistă, cu o capacitate totală de 21 miliarde metri cubi anual.

România, spre deosebire de toți vecinii, are o poziție bună în domeniul aprovizionării cu gaze. Avem circa 80% din surse asigurate din producția internă. Restul se importă, cu precădere prin Bulgaria.