Ucraina – Ce se știe despre acordul privind resursele naturale încheiat între Kiev și Washington

zelenski trump Foto: ABACAPRESS, Abaca Press / Alamy / Profimedia

Potrivit acestui acord, Ucraina nu va avea “nicio datorie” de rambursat pentru ajutorul acordat de SUA din 2022. Însă textul nu oferă nicio garanție de securitate din parte Statelor Unite, așa cum ceruse Kievul, scrie L’Express.

A durat mult mai mult decât se prevedea, dar Kievul și Washingtonul au încheiat în sfârșit miercuri, 30 aprilie, un acord privind exploatarea mineralelor, petrolului și gazelor din Ucraina, despre care administrația americană a declarat că este menit să compenseze “ajutorul financiar și material semnificativ” acordat pentru apărarea Ucrainei de la invazia Rusiei.

Acordul este punctul culminant al unor săptămâni de confruntări între președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la două luni după altercația răsunătoare din Biroul Oval care a deraiat prima semnare a acordului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Iată ce se știe despre acest text publicat de guvernul ucrainean, care nu include garanții de securitate americane.

Un acord acceptat de Kiev

Donald Trump a cerut în mod constant despăgubiri pentru armata americană și pentru ajutorul financiar plătit în ultimii trei ani. El a estimat suma datorată de Kiev la 500 de miliarde de dolari, de peste patru ori mai mult decât asistența acordată până acum – în jur de 120 de miliarde de dolari – potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel).

Volodimir Zelenski respinsese un proiect inițial al acordului privind exploatarea resurselor naturale ale Ucrainei, pe motiv că “zece generații de ucraineni” ar trebui să plătească. O altă versiune urma să fie semnată pe 28 februarie de către președintele Ucrainei la Casa Albă. Însă altercația fără precedent dintre el, Donald Trump și vicepreședintele său, JD Vance, în faţa camerelor de filmat ale întregii lumi, i-a precipitat plecarea și a anulat semnarea contractului.

După încă o versiune propusă de Washington, dar totuși respinsă de Kiev în martie, un document a fost în sfârșit acceptat în aceste zile de Ucraina. Înainte de semnarea acordului de miercuri de la Washington, premierul ucrainean Denis Șmihal l-a salutat ca fiind “un acord internațional cu adevărat frumos și corect între guvernele american și ucrainean”. Joi, Volodimir Zelenski a salutat textul ca fiind “cu adevărat corect”: “Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul procesului de pregătire. Acum este un acord cu adevărat corect, care creează oportunități de investiții semnificative în Ucraina”, a declarat el în discursul său cotidian.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a salutat, de asemenea, faptul că țara sa a avut “șansa de a participa, de a obține […] compensații” pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ce prevede acordul?

Cele două state trebuie să înființeze un fond de investiții finanțat și gestionat în mod egal pentru reconstrucția Ucrainei. Ucraina va contribui la fond cu redevențe din “noile” licențe pentru materiile sale prime (petrol, gaze, minerale rare etc.), păstrând în același timp controlul asupra tuturor resurselor naturale și infrastructurii sale. Acordul acoperă 57 de tipuri de resurse minerale, inclusiv gaze, petrol, titan, litiu și minerale din pământuri rare.

Deși documentul recunoaște “sprijinul financiar” semnificativ acordat Ucrainei de către SUA din 2022, nu menționează nicio datorie care trebuie rambursată pentru această asistență. Cu toate acestea, se prevede că noul ajutor militar american va fi considerat o contribuție la fond. Profiturile din fond vor fi reinvestite în țară, potrivit Kievului. Acordul stipulează, de asemenea, că prevederile sale nu ar trebui să împiedice Ucraina să adere la Uniunea Europeană și că acesta va fi supus ratificării parlamentului ucrainean.

Ce resurse naturale există în Ucraina?

Potrivit diferitelor estimări, Ucraina deține singură aproximativ 5% din resursele minerale ale lumii, dar nu toate sunt exploatate sau ușor de exploatat. Altele se află pe teritorii ocupate de Rusia.

Se clasează pe locul patruzeci printre țările producătoare de minerale, toate categoriile la un loc (inclusiv cărbune), conform publicației “World Mining Data” din 2024. Ucraina se bazează astfel pe trei minerale strategice: mangan (al 8-lea cel mai mare producător din lume), titan (al 11-lea) și grafit (al 14-lea), esențial pentru bateriile electrice. Din acest ultim mineral, Ucraina concentrează “20% din resursele globale estimate”, potrivit Biroului Francez de Cercetări Geologice și Miniere (BRGM).

De asemenea, ţara deține una dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, dar încă neexploatate. Potrivit BRGM, Ucraina este “una dintre pricipalele țări din Europa în ceea ce privește potențialul” de exploatare a litiului, esențial pentru baterii.

În schimb, Ucraina nu este renumită pentru rezervele sale de pământuri rare, o categorie foarte specifică de 17 metale esențiale pentru economia globală (ecrane, drone , turbine eoliene, motoare electrice etc.).

Fără garanție de securitate

Ucraina a subliniat în repetate rânduri că orice acord privind resursele sale naturale trebuie să includă garanții de securitate solide, pe termen lung, pentru a descuraja Moscova să o atace din nou. Însă documentul semnat miercuri nu menționează niciun angajament specific american în materie de securitate.

Totuşi, un  comunicat al Trezoreriei SUA a făcut referire la “invazia pe scară largă” a Ucrainei de către Rusia, un eveniment rar din partea Washingtonului de la apropierea lui Trump de Moscova. Potrivit secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, acordul arată “că Statele Unite au un interes economic în Ucraina”. “Acesta este un semnal adresat conducerii Rusiei”, a declarat el pentru Fox News.

Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA/rcostea/cciulu

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.