Ucraina oprește jumătate din producția mondială de neon pentru fabricarea semiconductorilor

Redacția mart. 11, 2022 0 comentarii
semiconductori placa

Cei doi mari furnizori de neon (un gaz incolor, inodor și insipid) din Ucraina, care produc aproximativ jumătate din aprovizionarea mondială cu materiale cheie pentru fabricarea de cipuri, au oprit operațiunile din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, amenințând că va crește prețurile și va agrava deficitul de semiconductori, scrie Reuters.

Aproximativ 45%-54% din neonul folosit pentru semiconductorii din lume provine de la două companii ucrainene, Ingas și Cryoin, conform calculelor Reuters bazate pe cifrele companiilor și ale firmei de cercetare de piață Techcet. Consumul global de neon pentru producția de semiconductori a ajuns la aproximativ 540 de tone metrice anul trecut, estimează Techcet.

Ambele firme și-au închis operațiunile, potrivit reprezentanților companiei contactați de Reuters, în timp ce trupele ruse au escaladat atacurile asupra orașelor din întreaga Ucraine, ucigând civili și distrugând infrastructura cheie.

Oprirea producției pune presiune pe lanțul de aprovizionare deja insuficient după ce pandemia de coronavirus a condus la creșterea cererii de telefoane mobile, laptopuri și mai târziu mașini, forțând unele firme să reducă producția.

În timp ce estimările variază foarte mult în ceea ce privește cantitatea de stocuri de neon pe care producătorii de cipuri o au la îndemână, producția ar putea fi afectată dacă conflictul se prelungește, potrivit Angelo Zino, analist la compania de cercetare CFRA.

„Dacă stocurile sunt epuizate până în aprilie și producătorii de cipuri nu au comenzi blocate în alte regiuni ale lumii, acest lucru ar putea însemna constrângeri suplimentare pentru lanțul de aprovizionare și incapacitatea de a fabrica produsul final pentru mulți clienți”, a spus el.

Înainte de invazie, Ingas producea între 15.000 și 20.000 de metri cubi de neon pe lună pentru Taiwan, Coreea, China, Statele Unite și Germania, aproximativ 75% fiind destinate industriei de cipuri, a declarat Nikolay Avdzhy, directorul comercial al companiei. Compania are sediul la Mariupol, care a fost asediat de forțele ruse. 

Cryoin, care producea aproximativ 10.000 până la 15.000 de metri cubi de neon pe lună și se află în Odesa, și-a oprit operațiunile pe 24 februarie, când atacurile au început să țină angajații în siguranță, potrivit directorului de dezvoltare a afacerilor, Larissa Bondarenko.

Bondarenko a spus că firma nu va putea onora comenzile pentru 13.000 de metri cubi de neon în martie, dacă Rusia nu încetează cu violența. Potrivit acesteia, compania ar putea rezista la cel puțin trei luni cu fabrica închisă, dar a avertizat că, dacă echipamentele ar fi deteriorate, acest lucru s-ar dovedi o pierdere mai mare asupra finanțelor companiei și ar îngreuna repornirea rapidă a operațiunilor. Ea a mai spus că nu este sigură că firma ar putea accesa materii prime suplimentare pentru fabricarea neonului.

Bondarenko spune că prețurile, deja sub presiune după pandemie, au crescut cu până la 500% din decembrie. Potrivit unui raport din presa chineză, care a citat furnizorul chinez de informații despre piața de mărfuri biiinfo.com, prețul gazului neon în China a crescut de patru ori de la 400 de yuani/metru cub în octombrie anul trecut la peste 1.600 de yuani/metru cub în sfârşitul lunii februarie.

Companiile din alte părți ar putea iniția producția de neon, dar ar dura nouă luni până la doi ani pentru a crește, potrivit Richard Barnett, director de marketing al Supplyframe, care oferă informații despre piață companiilor din sectoarele electronice globale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *