Ucraina va permite companiilor străine de armament să îşi testeze cele mai noi arme pe linia frontului din războiul împotriva invaziei ruse, a anunţat joi grupul Brave1, entitatea de stat responsabilă cu investiţiile şi achiziţiile în domeniul armamentului, informează agenția Reuters, citată de News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În cadrul programului „Testaţi în Ucraina”, companiile vor trimite produsele lor în Ucraina, vor oferi instruire online privind utilizarea acestora, iar apoi vor aştepta ca forţele ucrainene să le testeze şi să trimită rapoarte de evaluare, se arată într-un comunicat al grupului.
„Ne oferă o înţelegere a tehnologiilor disponibile. Le oferă companiilor o înţelegere a ceea ce funcţionează cu adevărat pe linia frontului”, a declarat Artem Moroz, responsabil cu relaţiile cu investitorii în cadrul Brave1, pentru Reuters, la o conferinţă pe teme de apărare desfăşurată la Wiesbaden, Germania.
Moroz a spus că există un interes puternic faţă de acest program, dar nu a menţionat numele companiilor care s-au înscris şi a refuzat să ofere detalii suplimentare despre modul concret de funcţionare sau despre eventualele costuri pe care le implică.
La mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei, forţele ruse desfăşoară o ofensivă lentă şi epuizantă de-a lungul unei linii a frontului ce se întinde pe mai mult de 1.000 km, intensificând totodată atacurile aeriene asupra oraşelor ucrainene.
Ucraina mizează pe o industrie de apărare în plină dezvoltare, alimentată parţial de investiţii străine, pentru a face faţă maşinii de război ruseşti, mai mare şi mai bine înarmată.
Brave1 – înfiinţat de guvern în 2023 ca o platformă online unde companiile ucrainene din domeniul apărării pot căuta investiţii, iar unităţile militare ucrainene pot comanda arme – a întocmit o listă cu tehnologiile militare pe care doreşte să le testeze, a adăugat Moroz.
„Avem o listă de priorităţi. În fruntea acesteia se află apărarea antiaeriană, cum ar fi noi capabilităţi de apărare aeriană, interceptoare de drone, sisteme ghidate de inteligenţă artificială, toate soluţiile împotriva bombelor planante”, a spus el.
Sisteme fără pilot pe apă şi sisteme de profil electronic la sol se află, de asemenea, pe lista de priorităţi a Ucrainei, alături de sisteme avansate de control al tragerii sau ghidare prin inteligenţă artificială pentru a creşte precizia obuzierelor.