Preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns, joi, la un acord provizoriu cu privire la propunerea privind pieţele criptoactivelor (MiCA), care include emitenţii de criptoactive negarantate şi aşa-numitele „criptomonede stabile”, precum şi locurile de tranzacţionare şi portofelele în care sunt deţinute criptoactivele, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.
„Evoluţiile recente din acest sector care evoluează rapid au confirmat necesitatea urgentă a unui regulament la nivelul UE. MiCA va proteja mai bine europenii care au investit în aceste active şi va preveni utilizarea abuzivă a criptoactivelor, fiind în acelaşi timp favorabilă inovării pentru a menţine atractivitatea UE. Acest regulament de referinţă va pune capăt acestui “Vest Sălbatic” al criptoactivelor şi confirmă rolul UE în stabilirea de standarde în materie digitală”, a declarat ministrul francez al Economiei, Finanţelor şi Suveranităţii Industriale şi Digitale, Bruno Le Maire.
Datorită noilor norme, prestatorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte cerinţe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor şi pentru a deveni răspunzători în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor. MiCA va acoperi, de asemenea, orice tip de abuz de piaţă legat de orice tip de tranzacţie sau serviciu, în special în caz de manipulare a pieţei şi de utilizare a abuzivă a informaţiilor privilegiate.
Actorii de pe piaţa criptoactivelor vor fi obligaţi să declare informaţii cu privire la amprenta lor de mediu şi climatică. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) va elabora proiecte de standarde tehnice de reglementare privind conţinutul, prezentarea şi metodologiile aferente informaţiilor referitoare la principalul lor impact negativ asupra mediului şi a climei. În termen de doi ani, Comisia Europeană va trebui să prezinte un raport privind impactul criptoactivelor asupra mediului şi introducerea unor standarde minime obligatorii de durabilitate pentru mecanismele de consens, inclusiv pentru dovada muncii.
Pentru a evita eventuale suprapuneri cu legislaţia actualizată privind combaterea spălării banilor, care va viza acum şi criptoactivele, MiCA nu dublează dispoziţiile privind combaterea spălării banilor, astfel cum sunt prevăzute în noile norme actualizate privind transferurile de fonduri convenite la 29 iunie. Cu toate acestea, MiCA impune ca Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să aibă sarcina de a ţine un registru public al prestatorilor de servicii de criptoactive neconformi. Prestatorii de servicii de criptoactive a căror societate-mamă se află în ţări enumerate pe lista UE a ţărilor terţe cu grad ridicat de risc în materie de combatere a spălării banilor, precum şi pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale vor trebui să pună în aplicare controale consolidate în conformitate cu cadrul UE privind combaterea spălării banilor. Cerinţe mai stricte pot fi aplicate, de asemenea, acţionarilor şi conducerii prestatorilor de servicii de criptoactive, în special în ceea ce priveşte localizarea acestora.
MiCA va proteja consumatorii solicitând emitenţilor de criptomonede stabile să constituie o rezervă suficient de lichidă, cu un raport de 1/1 şi parţial sub formă de depozite. Orice deţinător de aşa-numite „criptomonede stabile” va primi o creanţă în orice moment şi gratuit din partea emitentului, iar normele care reglementează funcţionarea rezervei vor oferi, de asemenea, un nivel minim adecvat de lichiditate. În plus, toate aşa-numitele “criptomonede stabile” vor fi supravegheate de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), prezenţa emitentului în UE fiind o condiţie prealabilă pentru orice emisiune.
Dezvoltarea tokenurilor raportate la active (ART) pe baza unei monede din afara Europei, ca mijloc de plată utilizat pe scară largă, va fi limitată, pentru a ne menţine suveranitatea monetară. Emitenţii de tokenuri raportate la active vor trebui să aibă un sediu social în UE pentru a asigura supravegherea şi monitorizarea corespunzătoare a ofertelor publice de tokenuri raportate la active.
Conform acordului provizoriu , prestatorii de servicii de criptoactivevor avea nevoie de o autorizaţie pentru a-şi desfăşura activitatea în UE. Autorităţile naţionale vor trebui să emită autorizaţii într-un termen de trei luni. În ceea ce priveşte cei mai importanţi prestatori de servicii de criptoactive, autorităţile naţionale vor transmite periodic informaţii relevante Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).
Tokenurile nefungibile (NFT), şi anume activele digitale care reprezintă obiecte reale precum arta, muzica şi materialele video, vor fi excluse din domeniul de aplicare, cu excepţia cazului în care se încadrează în categoriile de criptoactive existente. În termen de 18 luni, Comisia Europeană va fi însărcinată să pregătească o evaluare cuprinzătoare şi, dacă se consideră necesar, o propunere legislativă specifică, proporţională şi orizontală pentru a crea un regim pentru NFT-uri şi pentru a aborda riscurile emergente ale unei astfel de noi pieţe.
Acordul provizoriu trebuie să fie aprobat de Consiliu şi Parlamentul European înainte de a trece prin procedura de adoptare formală.