UE a aprobat un sprijin de aproape 30 milioane euro pentru fermierii din România afectați de importurile de cereale din Ucraina

cereale Sursă Pixabay

Uniunea Europeană a aprobat un sprijin financiar de peste 29,7 milioane de euro pentru fermierii din România afectați de importurile de cereale din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă.

„Pachetul de sprijin de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, aprobat astăzi de statele membre, va aloca 9,77 milioane de euro Bulgariei, 15,93 milioane de euro Ungariei, 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane de euro României și 5,24 milioane de euro Slovaciei. Fermierii din aceste cinci state membre se confruntă cu probleme legate de blocaje logistice ca urmare a importurilor mari de anumite produse agroalimentare din Ucraina. Măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai și vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie 2023. O platformă comună de coordonare lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului comercial între Uniunea Europeană și Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate”, conform comunicatului de presă.

Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane euro pentru 22 de state membre. În plus, statele membre au aprobat astăzi pachetul de sprijin de 100 de milioane euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, prezentat la 3 mai. Mai multe alte măsuri, inclusiv posibilitatea de a plăti avansuri mai mari, ar trebui să sprijine agricultorii afectați de fenomene climatice nefavorabile.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Fermierii din UE din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia vor beneficia de acest sprijin de 330 de milioane de euro din bugetul PAC. Țările pot completa acest sprijin UE până la 200% cu fonduri naționale. Statele membre au comunicat Comisiei evaluările privind dificultățile cu care se confruntă sectoarele lor agricole respective. Măsura va fi votată de către statele membre la următoarea reuniune a Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole”, potrivit comunicatului.

Comisia Europeană transmite că autoritățile naționale vor distribui ajutorul direct agricultorilor pentru a-i compensa pentru pierderile economice cauzate de perturbările de pe piață, de consecințele prețurilor ridicate ale inputurilor și de scăderea rapidă a prețurilor produselor agricole și, dacă este cazul, pentru daunele cauzate de recentele fenomene climatice, deosebit de acute în Peninsula Iberică și în Italia. Ajutorul poate finanța, de asemenea, distilarea vinului pentru a evita deteriorarea în continuare a pieței în acest sector.

Potrivit Comisiei, plățile pentru ambele pachete de sprijin ar trebui să fie efectuate până la 31 decembrie 2023. Statele membre vizate vor trebui să notifice Comisia cu privire la detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului, impactul preconizat al măsurii, evaluarea acesteia și acțiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: