UE a înregistrat în 2024 cel mai ecologic mix energetic (Reuters)

inovatie, green, verde, digital Sursa foto: Frames

Până acum în acest an, trei sferturi din electricitatea UE a fost generată de surse de energie fără emisii de dioxid de carbon (CO2), ceea ce înseamnă cel mai ecologic mix energetic al blocului comunitar de până acum, conform datelor publicate luni de Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Sursele fără emisii au produs 74% din electricitatea UE în perioada ianuarie-iunie 2024, din care 50% au fost surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană şi solară, şi 24% din energia nucleară.

“Generarea de electricitate în Europa nu a avut înainte niciodată un asemenea profil cu emisii scăzute de carbon”, a afirmat pentru Reuters secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cărbunele a produs 9% din electricitatea UE iar gazele 13% – cele mai scăzute ponderi de până acum pentru fiecare combustibil fosil.

Motorul principal al modificării mixului energetic al Europei l-a reprezentat rapida instalare a capacităţilor de energie regenerabilă. Anul trecut, UE a construit capacitate nouă de energie solară de 56 gigawaţi (GW) – cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată – şi 16GW capacitate nouă de energie eoliană.

Totuşi, cererea de electricitate a Europei a scăzut, fiind mai uşor pentru sursele ecologice să acopere o pondere mai mare din mixul energetic total. Cererea de energie a UE a fost cu 5,8% mai scăzută în primul semestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2021.

Preţurile la energie în Europa au atins niveluri record în 2022, după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze spre continent. Criza energetică care a rezultat a forţat industriile şi consumatorii să folosească mai puţină energie pentru a reduce valoarea facturilor, şi încă unele industrii nu au revenit la nivelul producţiei de dinaintea crizei.

Mai multă energie verde va ajuta Europe s-şi îndeplinească obiectivele climatice şi să-şi reducă dependenţa de importurile de combustibili fosili. Dar există indicii că reţelele electrice învechite nu reuşesc să facă faţă schimbării mixului energetic.

Ruby a cerut autorităţilor să investească în modernizarea reţelelor electrice, pentru a face faţă ponderii mai ridicate de capacităţii de energie regenerabilă, inclusiv prin adăugare de capacitate de stocare pentru a absorbi excesul de energie ieftină, astfel încât aceasta să nu se irosească.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: