Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un Megawatt-oră, în ideea de a evita un posibil şoc al preţurilor la energie, a declarat vineri ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Temerile referitoare la un şoc energetic s-au intensificat după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord referitor la tranzitul gazelor naturale ruseşti, punând capăt mai multor decenii de dominaţie a Moscovei asupra pieţelor energetice europene.
Actualul plafon impus de UE asupra preţurilor la gaze ar urma să expire la finele acestei luni şi se aplică numai în situaţia în care preţurile europene la gaze trec de 180 de euro pentru un Megawatt-oră, un nivel care nu a mai fost atins din primele zile ale războiului din Ucraina.
“Cred că, la acest moment, UE ar trebui să reînnoiască plafonul de preţ, dar nu la 180 de euro, acum ar trebui fixat la 50 sau 60 de euro”, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru un post de radio.
Vineri, în jurul orei 11:08 GMT, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna februarie erau în creştere cu 0,09 euro până la 49,85 euro pentru un MWh.
Gilberto Pichetto Fratin a subliniat că Italia are suficiente rezerve de gaze pentru a depăşi următoarele două luni fără probleme. “Vreau să asigur pe toată lumea că nu vom avea probleme. Depozitele de gaze sunt pline până la aproape 80% din capacitate”, a spus Fratin.
Livrările grupului rus Gazprom spre Europa via Ucraina au fost oprite complet la 1 ianuarie, după expirarea acordului pe cinci ani privind tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina. Oprirea livrărilor spre Slovacia şi alte state din Europa Centrală vine într-un moment în care regiunea ar urma să se confrunte cu temperaturi scăzute în ianuarie. De asemenea, depozitele de gaze se golesc mai repede decât de obicei, ceea ce face mai dificilă reumplerea pentru viitorul sezon.