UE ar urma să scoată în afara legii folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea în masă a (proiect de lege)

Creier - inteligență artificială Pixabay

Folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea în masă şi ierarhizarea comportamentului social ar putea fi în curând scoasă în afara legii în Europa, potrivit unui proiect de lege publicat online, transmite CNBC, preluat de news.ro.

Documentul de 81 de pagini, publicat prima oară de Politico, afirmă că ”supravegherea nediscriminatorie a persoanelor ar trebui să fie interzică atunci când este aplicată într-o manieră generalizată, tuturor persoanelor, fără diferenţiere”.

Metodele de supraveghere pot include monitorizarea şi urmărirea oamenilor în mediile digital şi fizic.

Proiectul de lege mai prevede că ”folosirea inteligenţei artificale pentru realizarea unui sistem de scor social, care se practică în China, ar trebui să fie interzisă”.

Anumite utilizări ale inteligenţei sociale ”de risc ridicat” ar trebui interzise, în timp ce altele ar putea să nu intre în blocul european, dacă nu vor îndeplini anumite standarde, potrivit documentului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru CNBC: ”Comisia urmează să adopte cadrul de reglementare privind inteligenţa artificială miercuri, 21 aprilie 2021. Orice text pe care l-aţi putea vedea anterior nu este, prin definiţie, ”legitim ”- nu comentăm scurgerile de informaţii.”

Sistemele de inteligenţă artificială considerate a fi cu risc ridicat ar trebui să fie verificare dacă vor fi implementate, iar creatorii sistemului ar putea fi nevoiţi să demonstreze că a fost instruit cu seturi de date imparţiale, într-un mod trasabil şi cu supraveghere umană. Companiile care dezvoltă inteligenţă artificială în şi în afara UE ar putea fi amendate cu 20 de milioane de euro (24 de milioane de dolari) sau cu 4% din veniturile globale dacă încalcă legile care nu au fost încă introduse.

Comisia Europeană încearcă să găsească echilibrul corect între susţinerea inovării şi asigurarea faptului că inteligenţa artificială aduce beneficii celor 500 de milioane de locuitori ai săi.

Dacă propunerile vor fi adoptate, atunci Europa s-ar putea diferenţia de SUA şi China, care încă nu au introdus nicio reglementare serioasă privind inteligenţa artificială.

Omer Tene, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesioniştilor în Confidenţialitate, a declarat prin Twitter că legislaţia ”reprezintă abordarea tipică de la Bruxelles a noilor tehnologii şi inovaţii. Când aveţi dubii, reglementaţi”,

Samim Winiger, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale la Berlin, Germania, a declarat pentru CNBC că UE este ”mult în urma” Chinei şi SUA în cursa inteligenţei artificiale.

”Mi se pare destul de dificil să înţeleg modul în care introducerea unor reglementări referitoare la inteligenţa artificială extrem de complexe şi extrem de inteligente pe o piaţă de nişă va avea vreun impact real asupra dezvoltării inteligenţei artificiale la nivel global”, a spus el.

Foto: Creier - inteligență artificială. Sursa: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *