UE dă undă verde Croației pentru adoptarea monedei euro la începutul anului 2023

bani euro monede foto pexels-carlos-pernalete-tua-730647 Foto: Pexels.com

Uniunea Europeană și-a dat aprobarea finală pentru ca Croația să adopte moneda euro la începutul anului viitor, când va deveni cel de-al 20-lea membru al zonei monetare, scrie Bloomberg.

Miniștrii de finanțe din cadrul blocului reuniți la Bruxelles au sprijinit această decizie marți, după ce Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a recomandat ca națiunea de 3,9 milioane de locuitori să primească autorizație să adopte moneda comună. Comisia a constatat anterior că țara îndeplinește cerințele necesare în ceea ce privește, printre altele, inflația și datoria publică.

Croația va adera la moneda unică la un curs de conversie de 7,5345 kuna pentru un euro, potrivit unui oficial de rang înalt. Rata este aceeași care a fost stabilită în iulie 2020.

Aprobarea finală face din Croația primul nou-venit după Lituania, în 2015. La fel ca și țara baltică, candidatura sa a avut ca scop, în parte, consolidarea unei alinieri occidentale după decenii de guvernare comunistă după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar vor exista și câștiguri economice, cum ar fi rate ale dobânzii mai mici și ratinguri de credit mai bune.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *