UE face noi reguli pentru ambalajele produselor: costuri noi pentru producători ca să protejeze mediul

ambalaje plastic, reciclare Sursa foto: Pixabay

Consiliul UE, care reunește reprezentanții statelor membre, a ajuns luni la un acord cu privire la o nouă propunere legislativă privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, potrivit unui comunicat. Obiectivul este protejarea mediului, iar noile reguli, dacă vor fi adoptate, vor aduce noi costuri pentru producători.

Consiliul a convenit, spre exemplu, că săculeții de ceai și etichetele autocolante de pe fructe și legume trebuie să fie biodegradabile, introducând opțiunea ca statele membre să solicite ca alte ambalaje (de exemplu, dozele de cafea și pungile de transport din plastic ușor) să fie compostabile în condiții specifice.

Noile norme introduc restricții privind anumite formate de ambalaj, inclusiv ambalajele din plastic de unică folosință pentru fructe și legume, pentru alimente și băuturi, condimente, sosuri în cadrul sectorului HORECA și pentru produse cosmetice și de toaletă de mici dimensiuni utilizate în sectorul de cazare (de exemplu, flacoane de șampon sau loțiuni de corp).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Proiectul de regulament (legislație UE), venită din partea Comisiei Europene, stabilește cerințe pentru a garanta că ambalajele sunt sigure și durabile, cerând ca toate ambalajele să fie reciclabile și ca prezența substanțelor problematice să fie redusă la minimum. De asemenea, ea stabilește cerințe de etichetare pentru a îmbunătăți informarea consumatorilor.

În plus, proiectul stabilește obiective obligatorii de reutilizare, prin limitarea anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință și prin solicitarea operatorilor economici de a reduce la minimum ambalajele utilizate.

Consiliul a menținut domeniul de aplicare al propunerii Comisiei, care acoperă toate ambalajele, indiferent de materialul utilizat, și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de originea acestora (inclusiv industria, producția, comerțul cu amănuntul, gospodăriile).

Abordarea generală menține obiectivele principale pentru 2030 și 2040 privind conținutul minim de materiale reciclate în ambalajele din plastic. Până în 2034, Comisia va trebui să revizuiască punerea în aplicare a obiectivelor din 2030 și să evalueze fezabilitatea obiectivelor din 2040.

Noile norme ar reduce ambalajele inutile, impunând producătorilor și importatorilor să se asigure că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum, cu excepția modelelor de ambalaje protejate.

În conformitate cu propunerea Comisiei Europene, abordarea generală stabilește obiective globale principale de reducere a deșeurilor de ambalaje, pe baza cantităților din 2018: 5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040. Aceste obiective vor face obiectul unei revizuiri de către Comisie la opt ani de la intrarea în vigoare a regulamentului.

Consiliul a introdus posibilitatea ca statele membre să stabilească măsuri de prevenire a deșeurilor de ambalaje care să depășească obiectivele minime menționate mai sus.

Textul stabilește noi obiective de reutilizare pentru 2030 și 2040. Obiectivele diferite se aplică aparatelor electrocasnice mari, ambalajelor de luat la pachet pentru alimente și băuturi, băuturilor alcoolice și nealcoolice (cu excepția vinului), ambalajelor de transport (cu excepția ambalajelor utilizate pentru mărfuri periculoase sau echipamente de mari dimensiuni și a ambalajelor flexibile aflate în contact direct cu alimentele) și ambalajelor grupate. De asemenea, ambalajele din carton sunt exceptate de la aceste cerințe. A fost introdusă o nouă posibilitate pentru operatorii economici de a forma grupuri pentru a îndeplini obiectivele de reutilizare a băuturilor.

Etapele următoare

Abordarea generală va servi drept mandat al Consiliului pentru negocierile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a legislației. Rezultatul negocierilor va trebui să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu și Parlament.

Context

Producția de ambalaje și gestionarea deșeurilor de ambalaje reprezintă un sector important și complex din punct de vedere economic, generând o cifră de afaceri totală de 370 de miliarde EUR în UE. Ca atare, acesta are un rol și un potențial semnificativ în transformarea Europei într-o economie curată, durabilă și circulară, în conformitate cu “Green Deal” european. Cu toate acestea, chiar dacă ratele de reciclare au crescut în UE, cantitatea de deșeuri generate de ambalaje crește mai repede decât reciclarea. În ultimul deceniu, cantitatea de deșeuri de ambalaje a crescut cu aproape 25 % și se preconizează că va crește cu încă 19 % până în 2030 dacă nu se iau măsuri. În cazul deșeurilor de ambalaje din plastic, creșterea preconizată este de 46% până în 2030.

Actuala directivă UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost adoptată pentru prima dată în 1994 și a fost revizuită de mai multe ori. Aceasta stabilește norme pentru ca statele membre ale UE să se asigure că ambalajele introduse pe piața UE îndeplinesc anumite cerințe și să adopte măsuri de prevenire și gestionare a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii obiectivelor de reciclare pentru diferite tipuri de deșeuri de ambalaje. Cu toate acestea, mai multe evaluări ale directivei au arătat că aceasta nu a reușit să reducă impactul negativ al ambalajelor asupra mediului.

În acest context, în noiembrie 2022, Comisia a prezentat o propunere de regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje care ar înlocui directiva existentă. Parlamentul European și-a adoptat poziția privind propunerea de regulament în cadrul sesiunii plenare din 22 noiembrie 2023. Cele două instituții vor începe să negocieze forma finală a legislației sub președinția belgiană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: