Statele membre UE se gândesc dacă să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc ca o modalitate de a afecta veniturile Kremlinului, în contextul în care mai multe țări se feresc de interzicerea importurilor de țiței de la Moscova, scrie Financial Times.
Limitarea prețului petrolului este una dintre numeroasele propuneri discutate în contextul în care UE gândește mai multe sancțiuni împotriva Moscovei – al șaselea astfel de pachet de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu două luni.
„[Discuțiile sunt despre] găsirea celei mai bune modalități de a-i refuza lui [Putin] veniturile de care are nevoie”, a spus o sursă.
O alternativă ar implica impunerea unui tarif UE asupra petrolului rusesc, spun analiștii, forțând Rusia să reducă prețurile pentru a rămâne competitivă.
Statele membre ale UE sunt împărțite cu privire la cât de agresive ar trebui să fie măsurile împotriva energiei rusești, care susține economia țării. Rusia furnizează mai mult de un sfert din importurile de țiței din UE, iar statele membre au plătit Moscovei peste 13 miliarde de euro pentru petrol de la începutul războiului în Ucraina, potrivit CREA, o organizație de cercetare.
Germania și alte țări au exclus interzicerea peste noapte a importurilor de petrol rusesc, deoarece ar dăuna propriilor industrii, în timp ce oficialii UE se tem că o interdicție ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului și chiar la creșterea veniturilor Kremlinului.
Berlinul este, de asemenea, precaut față de alternative, inclusiv noțiunea de plafonare a prețului petrolului rusesc. Cu toate acestea, discuțiile cu privire la noile restricții UE asupra energiei rusești au accelerat, inclusiv în marginea reuniunilor FMI și ale Băncii Mondiale de săptămâna trecută.
SUA au oprit luna trecută importurile de energie din Rusia, dar s-au abținut să forțeze UE să facă același lucru, recunoscând dependența multor țări de energia rusă și riscul de deteriorare a economiei mondiale.
Însă Washingtonul ar putea contribui la aplicarea unui plafon al UE asupra prețurilor petrolului rusesc, îngreunând Moscova să vândă altora, eventual prin amenințarea cu sancțiuni împotriva oricăror cumpărători care intenționează să cumpere petrol rusesc la prețuri mai mari.
„Petrolul rusesc ar putea să fie redirecționat către cumpărători din China, India și din alte părți, care sunt dispuși să plătească un preț mai mare decât Europa”, spune Krishna Guha, analist la Evercore ISI.
Cu toate acestea, unele state membre ale UE, inclusiv Germania, au fost în mod tradițional ostile față de sancțiunile extrateritoriale ale SUA și ar putea să nu fie dispuse să accepte o astfel de escaladare.
Cea mai mare întrebare este încă dacă UE va conveni în primul rând asupra unui plafon de preț sau a unor tarife. Italia se numără printre statele membre care s-au exprimat în favoarea încercării de a limita prețul energiei rusești.
Dar oficialii germani spun că guvernul este sceptic. „Încercarea de a stabili un preț ar fi dificilă și, de asemenea, o încălcare a contractului”, a spus un înalt oficial german.
Un alt oficial din Berlin a spus că petrolul rusesc a fost importat în Germania de către companii private și astfel „orice plafon de preț implică că cineva va trebui să plătească diferența de preț – așa că funcționează ca o subvenție… Ideea plafonului de preț nu este luată în serios aici”.
Berlinul își concentrează, în schimb, eforturile pe o eliminare treptată a petrolului rusesc. Ministerul Economiei a declarat că volumul importurilor se va reduce la jumătate până în vară și că până la sfârșitul anului, Germania va fi „practic independentă” de petrolul rusesc.
De când a început invazia Ucrainei, exporturile rusești de petrol pe mare s-au redresat și sunt în prezent cu 100.000 de barili pe zi mai mari decât media din 2021, potrivit Vortexa, o companie de urmărire a mărfurilor petroliere. Mai multe volume se îndreaptă către Asia, în primul rând India și China.
În cazul unui embargo petrolier al UE, Natasha Kaneva, șefa de cercetare globală a mărfurilor la JPMorgan, a declarat că Rusia va putea redirecționa doar încă 1 milion de b/zi către alte piețe, din cele aproximativ 4 milioane de b/zi de exporturi de petrol și produse care ar fi afectate de sancțiunile UE. Aproximativ 0,7 milioane b/zi de petrol care curgea anterior în Europa au fost deja redirecționate.