Avertizarea a fost menționată în timpul unei întâlniri video a lui Thierry Breton, comisarul UE însărcinat cu punerea în aplicare a normelor digitale ale blocului,cu Elon Musk, potrivit unor persoane care au cunoștință de conversație.

Comisarul european Thierry Breton i-a spus miliardarului să respecte reguli stricte.

Breton i-a spus lui Musk că trebuie să respecte o listă de reguli, inclusiv să renunțe la o abordare „arbitrară” în ceea ce privește repunerea în drepturi a utilizatorilor interziși, să urmărească „agresiv” dezinformarea și să fie de acord cu un „audit independent extins” al platformei până anul viitor.

Musk a fost avertizat că, dacă nu respectă aceste reguli, Twitter riscă să încalce noua Lege privind serviciile digitale a UE, o lege de referință care stabilește standardul global pentru modul în care marile companii de tehnologie trebuie să controleze conținutul de pe internet. Breton a reiterat că legea înseamnă că, în caz de încălcare, Twitter ar putea fi interzis la nivel european sau ar putea primi amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală.

Proprietarul Twitter a spus în repetate rânduri că el crede că noua Lege privind serviciile digitale a UE este „foarte sensibilă”, potrivit unor persoane informate despre conversație, adăugând că a citit legislația și crede că aceasta ar trebui să fie aplicată peste tot în lume.

Cu toate acestea, măsurile propuse de UE par a fi un răspuns direct la abordarea pe care Musk, un autodeclarat „absolutist al libertății de exprimare”, a adoptat-o în ceea ce privește moderarea, susținând că va permite orice discurs pe platformă atât timp cât este legal, deși „discursul negativ/de ură” va fi „debusolat”.

Musk, care nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, a declarat anterior că Twitter va respecta toate legile relevante.

Printre cererile UE se numără și aceea ca Musk să ofere criterii clare cu privire la utilizatorii care riscă să fie interziși. Musk a restabilit contul lui Donald Trump după ce a organizat un sondaj printre utilizatori cu privire la posibilitatea ca fostului președinte al SUA să i se permită să revină pe site.

Alte conturi controversate, printre care cel al lui Kanye West, care a fost interzis pentru comentarii antisemite, și cel al lui Andrew Tate, interzis pentru conținut misogin, au primit invitații să revină pe Twitter. Toți rămân interziși pe platformele rivale Facebook și Instagram.

Înalți oficiali europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Twitter are suficient personal pentru a se conforma noilor reguli, după ce Musk a concediat luna aceasta mai mult de jumătate din cei 7.500 de angajați.

De asemenea, Breton i-a cerut lui Musk să aplice reguli stricte și în ceea ce privește publicitatea, inclusiv interzicerea vizării copiilor sau a utilizatorilor pe baza unor informații sensibile, inclusiv a convingerilor religioase și politice. Aceste măsuri sunt în conformitate cu noile norme digitale ale UE, care vor fi aplicate de la începutul anului viitor.

De asemenea, UE dorește ca Twitter să se angajeze să efectueze un audit până în vara anului viitor, când compania trebuie să furnizeze informații, cum ar fi numărul de utilizatori activi și conturile interzise.

La o zi după finalizarea achiziției de 44 de miliarde de dolari, Musk a declarat că va numi un „consiliu de moderare independent” care va fi consultat înainte de a fi reintroduse conturile interzise.

Dar săptămâna trecută, într-un răspuns la un tweet care citează acest comentariu, Musk a spus „O mare coaliție de grupuri de activiști politici/sociali a fost de acord să nu încerce să ucidă Twitter prin privarea noastră de venituri din publicitate dacă accept această condiție. Au rupt înțelegerea”.

De asemenea, Twitter a renunțat recent la politicile sale privind dezinformarea Covid și nu mai ia măsuri împotriva conținutului care anterior încălca regulile.