UE încearcă să obţină din partea Washingtonului o eliminare a tarifelor vamale suplimentare introduse de administraţia Trump

ursula von der leyen, comisia europeana, consiliul european, bruxelles Sursa foto: European Council

Uniunea Europeană va încerca săptămâna aceasta să obţină din partea Washingtonului o eliminare a tarifelor vamale suplimentare introduse de administraţia Trump la importurile de metale precum şi o reducere a impactului negativ al subvenţiilor pentru vehiculele electrice prevăzute în strategia Inflation Reduction Act (IRA), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele SUA, Joe Biden, va fi, vineri, gazdă pentru preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru un summit destinat să demonstreze unitate transatlantică cu privire la Ucraina şi subiecte economice.

Printre cele mai importante dosare economice este o declaraţie comună cu privire la măsurile necesare pentru a răspunde la problema supracapacităţilor mondiale de oţel şi aluminiu precum şi promovarea unei producţii sustenabile.

Washington-ul a cerut Bruxelles-ului să ia măsuri împotriva producătorilor chinezi de oţel, în schimbul evitării reintroducerii unor tarife vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din UE. În lipsa unui acord până la data de 31 octombrie, tarife vamale suplimentare la exporturi în valoare de 10 miliarde de dolari între UE şi SUA ar reintra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024.

Mai multe state UE, care vor trebui să aprobe orice eventual acord, au subliniat săptămâna trecută că orice măsuri trebuie să respecte prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care împiedică impunerea de tarife împotriva unor terţe ţări, cum este China, aşa cum susţine SUA, înainte de o investigaţie care să descopere existenţa unor subvenţii excesive sau practici de dumping.

Cele două părţi vor încerca de asemenea să reconcilieze taxa pe carbon la frontiera UE cu abordarea SUA de a promova înverzirea economiei sale prin subvenţii. Aceste subvenţii, prevăzute în strategia Inflation Reduction Act (IRA), au nemulţumit ţările UE pentru că includ anumite cerinţe referitoare la producţia locală. De exemplu, consumatorii americani pot beneficia de scutiri de taxe în valoare de 7.500 de dolari dacă cumpără un automobil electric, dar numai dacă a fost asamblat în America de Nord.

La rândul său, Uniunea Europeană speră că acces summit se va finaliza cu un acord privind mineralele critice (cobalt, grafit, litiu, magneziu şi nichel) de care ar beneficia furnizorii europeni. Datele Eurostat arată că exporturile UE spre SUA de astfel de minerale şi produse care conţin astfel de minerale s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro în 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bine ar fi sa pledeze vinovata pentru cenzura, coruptia si actele teroriste de distrugere ,,spalate” de criminala prin eliminarea MCV-ului statelor mafiote din UE.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.