UE interzice importurile de cărbune și anumite bănci din Rusia, prin al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

ursula von der leyen, comisia europeana, parlamentul european, strasbourg Sursa foto: European Parliament / Alexis HAULOT

Rusia poartă un război crud și nemilos împotriva populației civile a Ucrainei, motiv pentru care Comisia Europeană propune un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, anunță președinta Executivului european, Ursula von der Leyen.

Astfel, Comisia Europeană anunță o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

UE mai anunță o interdicție totală a tranzacțiilor pentru 4 bănci cheie rusești, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă.

Totodată, este navelor rusești le va fi interzis accesul în porturile UE, alături de o interdicție pentru operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus.

UE mai propune și alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde de euro, în domenii cruciale: semiconductori avansați, mașini și echipamente de transport.

Ursula von der Leyen a mai anunțat și noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro, dar și măsuri direcționate, cum ar fi interzicerea participării companiilor ruse la achizițiile publice în UE și excluderea oricărui sprijin financiar, european sau național pentru organismele publice ruse.

În cele din urmă, UE propunem, de asemenea, liste suplimentare de persoane sancționate.

De asemenea, UE lucrează la sancțiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol și ia în considerare alte idei ale statelor membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow.

Sursa foto: European Parliament / Alexis HAULOT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *